Billigere strøm vekker reaksjoner

Kjell Magne Bondevik ler av Aps utspill om lavere strømpriser. Per-Kristian Foss sier det er lite troverdig, Øystein Djupedal kaller forslaget panisk og Lars Sponheim mener Ap er miljøfiendtlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik ler av Aps utspill om lavere strømpriser. Per-Kristian Foss sier det er lite troverdig, Øystein Djupedal kaller forslaget panisk og Lars Sponheim mener Ap er miljøfiendtlig.

Yorsdag var den store lovedagen i Arbeiderpartiet. Først gikk tidligere olje- og energiminister Rannveig Frøiland ut i Dagsavisen og sa at hun ønsker halvere el-avgiften, slik at en vanlig husstand får 1.300 kroner mindre i strømutgifter per år. Deretter fulgte statsminister Jens Stoltenberg opp med å love at el-avgiften skal kuttes med ett øre per kilowattime, eller ni prosent, fra 1. juli i år.

Stoltenberg varsler også ytterligere reduksjoner på neste års statsbudsjett. Han ville torsdag ikke konkretisere disse reduksjonene, men sa at de ville bli på minst 1 øre per kilowattime.

Bryter avtaler

- Jens Stoltenbergs løfte om å sette ned el-avgiften er et reinspikka valgkamptiltak, ler sentrumspartienes statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik.

Han mener det er rimelig å justere ned avgiften, fordi prisene er blitt for høye.

- Jeg reagerer ikke på det, men at Arbeiderpartiet ikke holder seg til avtalene, sier KrF-politikeren.

Han viser til avtalen mellom regjeringspartiet og andre partier om statsbudsjettet.

- Vi ble enige om at endringer av avtalen skulle drøftes med avtalepartnerne, men det er ikke gjort. Vi fikk beskjed torsdag morgen om hva som skulle skje, men ikke tilbud om drøftelser, sier Bondevik.

- Er livredd

- Dette krumspringet viser hvor populistisk Arbeiderpartiet nå plutselig ønsker å opptre. Man bryter med sin egen politikk, sier Venstre-leder Lars Sponheim. Han mener at forslaget er direkte miljøfiendtlig, og levner ikke Stoltenberg mye ære for å fremme det.

SVs Øystein Djupedal er også klar i sin tale:

- Forslaget om å redusere el-avgiften tyder på at regjeringen har panikk, sier Djupedal.

Han viser til at Arbeiderpartiet i revidert nasjonalbudsjett stemte imot en slik reduksjon.

- Regjeringen er livredd for at dette skal stå så sterkt i fokus, og derfor snur de tvert om. De er tydelig presset av stortingskandidater som er redde for å miste plassene sine, sier Djupedal til NTB.

Stemte imot

Per-Kristian Foss i Høyre mener regjeringens forslag om å redusere el-avgiften er gledelig, men lite troverdig. Han viser til at Ap i juni stemte mot reduksjon av el-avgiften.

- Seinest 15. juni i år, da revidert nasjonalbudsjett ble behandlet i Stortinget, stemte Ap mot å redusere el-avgiften med 2,5 øre per kilowattime, sier Foss til NTB.

Natur og Ungdom er også blant kritikerne til Ap-forslaget.

- Regjeringens politikk er feilslått. Vi har et altfor høyt strømforbruk i Norge, og å redusere el-avgiften vil ikke hjelpe, sier leder Elin Lerum Boasson i Natur og Ungdom til NTB.

Direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, er derimot glad for at Aps initiativ, men mener det er alt for puslete.

- El-avgiften har vært altfor høy. I de siste to årene har regjeringen brukt avgiften som en dårlig skjult boligskatt. Det er på tide at de snur, sier direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

- Halvparten av strømprisen er el-avgift. Det er horribelt, sier han.

(NTB)