Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Billigpille fra 1958 kan være ny medisin mot kreft

Diabetesmedisin gjenstand for rundt 50 forskningsprosjekter.

BILLIG DIABETESMEDISIN: Forskere mener metformin kan bidra til å forebygge flere ulike kreftformer. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Reed Saxon
BILLIG DIABETESMEDISIN: Forskere mener metformin kan bidra til å forebygge flere ulike kreftformer. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Reed Saxon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En diabetespille godkjent for bruk i 1958 kan være den neste nye behandlingen mot bryst-, tykktarm- og prostatakreft.

Rundt 50 kreftstudier over hele verden tar nå for seg metformin, den vanligste medisinen for å senke blodsukkeret, ifølge informasjon nyhetsbyrået Bloomberg har innhentet fra amerikanske myndigheter.

Forskningsprosjektene kom i stand etter funn om at metformin forebygger utviklingen av svulster hos mus, og at diabetikere som bruker metformin i stedet for andre typer diabetesmedisin har mindre sannsynlighet for å utvikle ondartede svulster.

Superbillig Medisinen koster bare rundt seks øre om dagen, og blir kjøpt omtrent 120 millioner ganger i året.

- Vi håper at dette kan bli tilgjengelig på en kostnadseffektiv måte hvis studiene viser at dette er trygt og effektivt. Det ville vært veldig bra for pasienter om det fantes noe vi vet virker, og som er trygt og billig, sier Chandini Portteus fra forskningsavdelingen til den Dallas-baserte lobbygruppen for brystkreftpasienter, Susan G. Komen for the Cure, til Bloomberg.

Kreft er den nest vanligste dødsårsaken i de fleste vestlige land.

Ifølge Verdens helseorganisasjon, er det forventet at 13,1 millioner mennesker kommer til å dø av kreft hvert år i 2030, opp fra 7,6 millioner årlige dødsfall i 2008.

Kreftsenteret MD Anderson i Houston jobber med åtte ulike forsøk som involverer metformin.

- Dette er trygt og billig, sier professor i medisin Donghui Li, som jobber ved senteret.

Mye lavere risiko Hun har sammenlignet kreftpasienter som har brukt metformin med kreftpasienter som ikke har brukt denne medisinen, og studiene viser at pasienter som hadde tatt metformin hadde 60 prosent lavere risiko for å utvikle tykktarmkreft.

Medisinen hjalp ikke pasienter som hadde tykktarmkreft som allerede hadde spredt seg, skrev medisinprofessoren i en artikkel i tidsskriftet Clinical Cancer Research tidligere i år, men de som hadde kreft avgrenset til tykktarmen levde i gjennomsnitt 15 måneder lenger ved bruk av denne medisinen.

- Det trengs mer forskning for å bekrefte disse resultatene etter hvert som sykdommen utvikler seg, sier hun.

Dyre prosjekter Ifølge Lewis Cantley, direktør for kreftsenteret ved Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, et sykehus tilknyttet Harvards medisinskole, mener lavt insulinnivå kan bidra til å forebygge kreft.

Videre studier på metformin og kreft er avhengig av finansiering.

Store forskningsprosjekter kan koste mange titalls millioner kroner. Medisinen er ikke anbefalt for personer som har nyre- eller leversykdommer eller redusert blodoksygennivå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media