Billigsalg i Pentagon

Det amerikanske forsvarsdepartementet selger utstyr som kan brukes til å lage biologiske våpen til hvem som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av overskuddsvarene startet 19. september. Det foregår på nettet, og er både kjapt og billig, men ikke så trygt, skal vi tro kongressrevisjonen som nå går ut og kritiserer måten dette har blitt gjort på.

- Ingen billigbutikk for bioterrorister

Det amerikanske forsvarsdepartementet kan nemlig ha forsynt terrorister med utstyr som trengs til å lage biologiske og kjemiske våpen, sier etterforskere i kongressen, som offentliggjør sine funn i en rapport fra General Accounting Office, GAO.

Pentagon har lagt brukt utstyr ut på salg på internett, og dermed har prosessen vært nærmest vært umulig å overvåke. Det har ikke vært mulig å finne ut hvem som har kjøpt utstyret og hvordan det blir brukt.

Funnene skal nå gås nærmere i sømmene av granskingskomiteen, som starter det videre arbeidet i dag med en høring der både representanter fra Pentagon, GAO og våpeneksperter skal vitne.

- Forsvardepartementet skal ikke være en billigbutikk for bio-terrorister, sier komiteformann Christopher Shays, ifølge BBC.

Billig og bra

Etterforskerne etablerte et falskt firma for å undersøke hvor lett det er å kjøpe brukt laboratorieutstyr fra Pentagon.

De tok i bruk en nettside som selger overskuddsvarer, og gjenom denne fikk de kjøpt sentrifuger, inndampere, bakteorologiske kuvøser og mellom 300 og 4000 beskyttelsesdrakter. Alt dette kan brukes til å lage biologiske og kjemiske våpen.

I følge kilder i komiteen burde disse draktene aldri ha blitt solgt. Det var lett å kjøpe utstyret, i tillegg var det billig.

Det fiktive selskapet betalte litt over 4000 dollar for utstyret som departementet opprinnelig betalte omkring 46 000 dollar for, ifølge en kilde i granskingskomiteen som CNN har snakket med.

Terrorfare

I en rekke tilfeller selges overskuddslager videre til ukjente kjøpere i land der terrorister har operert, slik som Egypt og Filippinene.

Pentagon selger regelmessig ut overskuddsutstyr. Mye av utstyret som etterforskerne kjøpte er tilgjengelig på det åpne markedet, men ikke alt.

Så langt har det bare eksistert tilfeldige kontroller som skal forhindre salg av slike varer til publikum. Ifølge rapporten finnes det ingen forsikringer om at utstyr kan ha kommet i gale hender allerede.

- Den så å si uregulerte tilgjengeligheten til laboratorieustyr til lav-kost er en nasjonal sikkerhetstrussel, avslutter Shays.

BESKYTTELSESDRAKTER PÅ SALG:</B> De skulle aldri vært lagt ut for salg, sier en kilde til CNN.