Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Billigst å bo i Utsira

Utsira kommune er Norges billigste kommune å bo i, viser en undersøkesle foretatt av bladet Norsk familieøkonomi. Vaksdal kommune i Hordaland ligger på utgiftstoppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha gått gjennom nøkkeltall for Norges 435 kommuner, mener Norsk Familieøkonomi å vite hvilken kommune det lønner seg å bo i. Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i de tenkte gjennomsnittsutgiftene til en familie på fire.

Øya Utsira utenfor Karmøy i Rogaland gikk av med seieren i 1999-undersøkelsen. På andreplass kommer Vardø kommune i Finnmark, og den tredje billigste kommunen er Lærdal i Sogn og Fjordane.

Dyrest er Vaksdal i Hordaland, hvor gjennomsnittsfamilien på fire må ut med rundt 30 000 kroner i året. I Utsira må samme familie kun ut med 10 000 kroner. Nestdyreste kommune i Norge er Vikna, og deretter kommer Hvaler og Namsos.

På fylkesplan er Finnmark det billigste fylket å leve i. Oslo kommer hakk i hæl, med Troms fylke på tredjeplass.

Grunnlaget for undersøkelsen

Familien på fire har barn i barnehage, et bruksareal på 150 kvadratmeter, et vannforbruk på 200 kubikkmeter, et strømforbruk på 25 000 kilowatttimer og en bolig med omsetningsverdi på 750 000. Familien har en samlet inntekt på 400 000 i året.

For folk flest

Tallene som danner grunnlaget for undersøkelsen er vannavgift, kloakkavgift, renovasjonsavgift, feieavgift, eiendomsskatt, sum kommunale avgifter, barnehagesatser, ledige barnehageplasser, ledige hustomter, kildesortering, kraftpris, overføringspris, faste avgifter og sum strømregning.

- Denne undersøkelsen er laget for folk flest, understreker sier redaktør i Norsk Familieøkonomi, Terje Hamre.

Alle kommuner har fått faktaene i undersøkelsen tilsendt for å få muligheten til å rette eventuelle uoverenstemmelser eller feil.

Norsk Familieøkonomi har eksistert siden 1994.