Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Billigst LIKE BRA

SKIEN (Dagbladet): - Hold deg borte fra de dyreste bilvaskemaskinene, de billige gjør jobben godt nok. Pass deg for de harde forvaskene, de kan ødelegge vindusviskere og gummilister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier Paul T. Anderson, teknisk sjef i KNA (Kongelig Norsk Automobilklubb).

- Det viktigste er at du sjekker om børstene er reine. Sett aldri bilen inn i en vaskemaskin uten å ha sett om det er skitt på tuppene av børstene. Aller helst bør du undersøke om bilen foran deg er blitt skikkelig rein før du vasker selv, sier Anderson. Han understreker at ikke alle bruker korrekte kjemikaler i maskinene, dermed løses ikke asfalten fra børstehårene. Resultatet er at din bil får smusset fra bilen som ble vasket før den.

Penger ut vinduet

KNAs tekniske sjef mener du ikke har noe igjen for å betale i dyre dommer for å få underspyling eller voks på bilen. Underspylingen fordi han mener den generelt ikke holder mål, voksen fordi det gir falsk trygghet. Som regel er bilen så kort tid inne i automaten at vannet ikke rekker å renne av før voksen sprøytes på.

Selv har Anderson prøvd ut en hel rekke ulike vaskemaskiner, både som teknisk sjef i KNA og som tidligere ansatt i et firma som selger vaskeautomater. Gamle koster feier ikke best, men det er heller ingen grunn til å bruke splitter nye og hypermoderne maskiner, mener han.

- Dysene som spyler bilen under, kommer ikke ordentlig til der hvor smusset fester seg. Det eneste som duger er å vaske bilen under manuelt minst et par ganger i løpet av vinteren.

Manuell myte

Anderson mener også at det er en myte at du vasker best for hånd. Skal du gjøre det, må du aller helst ha en roterende kost på vannslangen; ellers gnir du bare smusset utover og riper opp lakken.

- Noen av de børsteløse maskinene vasker nesten like bra som dem med børster, men ofte vil du se skitt på skjermkanter og andre steder. Bruker du en slik maskin, bør du tørke av bilen med et vått pusseskinn etterpå.

Det behøver heller ikke være noe ekstra pluss om betjeningen sprøyter på ekstra avfetting før du kjører inn i maskinen. Anderson forteller at noen av disse kjemikaliene er så sterke at de ødelegger så vel viskergummi som gummilister.