Billigstasjonene tømmes

De rammes ikke av bensinblokaden. Men billigkjedene Rema Bensin og Jet Conoco har ikke mulighet til å møte forespørselen fra hamstrende nordmenn. Sju av Jet Conocos 31 stasjoner på Østlandet gikk i dag tidlig tom for bensin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser at det er store køer over alt. Men om vi får tre ganger så mange kunder som vanlig, så er ikke stasjonene våre designet for å ta imot så mange, sier administrerende direktør Bjørn Helge Sørensen i Jet Conoco Norge AS til Dagbladet.no. I formiddag sitter ledelsen i Jet Conoco i møte for å finne ut hvordan de skal takle den økte pågangen. De satser på å fylle tankene på de tomme stasjonene i løpet av formiddagen.

Se video i Realplayer


» Knut Enger om bakgrunn og målet for blokaden

Jet Conoco har 31 stasjoner på Østlandet, fra Fredrikstad i sør til Hamar i nord. Med en markedsandel på mellom fire og fem prosent og 4-5 tankbiler som har store områder å dekke, har de ikke mulighet til å levere til alle som stiller seg i kø.

- Dette er jo paradoksalt. Vi har jobbet siden 1990 for å få kjøpe bensin i Norge. Vi vil ha tilgang på norske lagre, og ser ingen seier i at vi nå er blant de eneste som kan få levert bensin under blokaden, sier Sørensen.

- En eventuell gevinst for oss vil være kortvarig. Vi kommer ikke til å bruke dette aktivt for å skaffe kunder. Vi er enig med aksjonistene i at det er høye avgifter, og vi jobber aktivt for å få dem ned på vegne av våre kunder. Men vi støtter ikke aksjonsformen.

Jet Conoco henter sin bensin fra et bensinlager i Sverige. Dette lageret leverer kun bensin til Jet Conoco-stasjonene i Norge. Sørensen regner derfor med å slippe unna både norske og svenske bensin-aksjonister.

...men Rema har fortsatt

Konkurrenten Rema Bensin har fortsatt varer å selge. Tankbilene kjører om natta for å kunne levere drivstoff.

Rema Bensin har heller ikke innpass på det norske markedet, og må kjøpe drivstoff i Sverige. I utgangspunktet en ugunstig situasjon for selskapet, men blokaden gjør at de snart er de eneste som har bensin igjen i pumpene.

Se video i Realplayer


» Knut Enger oppsummerer blokaden

- Vi merker pågangen, men hovedtyngden av våre stasjoner er i Midt- og Nord-Norge, sier markedsdirektør Johan Kraft-Johansen i Rema Bensin Norden til Dagbladet.no.

Han regner med at de fortsatt vil kunne levere bensin til sine 12-14 stasjoner i Østlandsområdet, hvis ikke pågangen tar helt av. Remas tankbiler henter drivstoff om natta for å kunne levere til bensintørste nordmenn om dagen. Men den helt store markedseffekten tror ikke Johansen på, han ville heller vært blant de stasjonene som nå er rammet av blokaden.

- Hvis vi kunne kjøpt bensin i Norge ville vi kunne tilbydd bensin 20-30 øre rimeligere enn de andre aktørene, lover Johansen.

Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern