Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Billigvin fra neste år

- Vin bør bli 10 til 15 kroner billigere. Signe Øye (Ap) i finanskomiteen på Stortinget vil bli kvitt lange køer til Svinesund og hjemmebrenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Signe Øye krever at avgiftene på vin og sprit skal senkes fra neste år. Avgiftene bør senkes slik at en flaske vin blir 10 til 15 kroner billigere, mener Ap-representanten i finanskomiteen på Stortinget. Hun mener billigere vin og sprit vil få ned grensehandelen, hjemmebrenning og smugling.

- Det er sunnere å drikke vin enn brennevin. Det er ingen grunn til at vin skal være så mye dyrere i Norge enn i Sverige, sier Øye til Dagbladet.no.

Neste år

Sverige vil senke avgiftene sine med 12 milliarder kroner neste år, blant annet vil alkoholvarer bli vesentlig billigere. Sverige senker sine avgifter for å stoppe handelslekkasjen til Danmark. Øye mener det er viktig å harmonisere avgiftene mellom Sverige og Norge.

- Jeg vil argumentere for at avgiftsreduksjonen vil gjelde fra neste år, sier Øye.

Regjeringen har begynt arbeidet med å sette opp neste års statsbudsjett, men de ser ikke lyst på mulighetene for å kutte ut inntekter.

- Det blir vanskeligere å finne plass til å prioritere egne saker, men noe får vi vel til, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt Pedersen til NTB.

Han vil ikke si noe konkret om neste års statsbudsjett, verken avgifter på alkohol eller andre poster, skatter eller bevilgninger til ulike formål.

Avslag som monner

Signe Øye er lei av kaos på Østfold-veiene. Hun tror at mange vil holde seg hjemme dersom prisforskjellene på alkohol viskes ut.

- 10 til 15 kroner avslag nytter ikke på brennevin, sier Signe Øye, men hvor mye billigere sprit hun vil ha, vil hun ikke ut med.

VIL GJØRE VIN BILLIGERE: Signe Øye (Ap)
HANDELSLEKKASJE OG SMUGLING: Øye vil bli kvitt de lange køene på Svinesund.