USA:

Billionsverm på vei: - Helt vilt

I løpet av de neste ukene vil billioner av sikader komme ut av jorda i store deler av USA. Svermene kan bli et mareritt for beboerne i områdene.

SVERM: Billioner av disse sikadene kommer ut av jorda i USA de neste ukene. (AP Photo/Ron Edmonds)
SVERM: Billioner av disse sikadene kommer ut av jorda i USA de neste ukene. (AP Photo/Ron Edmonds) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en av de sykeste syklusene for noen art her på planeten, det er helt vilt, forteller entomologi-professor Michael Raupp til nyhetsbyrået AP.

For etter 17 år under bakken vil denne typen insekt som kalles Brood X komme opp av bakken i enorme antall når temperaturen når rundt 20 grader i bakken. Til AP sier forskere at det er snakk om billioner.

De har hardt, glatt skjell, store røde øyne, og er mellom fire og fem centimeter lange, som gjør de lette å oppdage.

AU!: Hvor vondt er det å bli stukket av en tarantellhauk? Det vet denne mannen, som nærmest livnærer seg på å bli stukket av insekter. Video: Great Big Story Vis mer

Bråker som en gressklipper

Et fenomen man oftest ser på film, men som nå blir en realitet i en rekke stater i USA på vestkysten og i Midtvesten. På grunn av klimaendringer skjer det nå tidligere på året enn før, hvor de først pleide å komme ut mot slutten av mai.

De vil invadere hager og klatre opp i trær for å unngå å bli spist. Men det verste er lyden.

Ifølge AP er lyden på nivå med en gressklipper. En karakteristisk brummende summelyd.

- I tretoppene handler det om romanse. Det er bare hannene som synger, for å tiltrekke seg hunnene til paring, så det man hører er paringsropet til hannene, forklarer Raupp.

I løpet av noen uker vil de legge egg, og marerittet vil være over. Innen seks uker blir nymfene født, de vil da trekke seg ned i jorda igjen, og komme tilbake igjen om 17 år og gjenta prosessen.

FUNN: Insektsentusiast Eva Wiedeman gjorde en ekkel oppdagelse i sin egen hage. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Video: Newsflare. Vis mer

Massedød

Da vil insektene som krøp opp død, noe som vil etterlate en vond lukt.

Selv om de skaper mye ubehag er det ingenting ved sikadene som er farlig for mennesker. De er ikke giftige, og kan faktisk spises, opplyser professorene til AP.

- Når disse insektene kommer ut er det et godt tegn. Det betyr at skogen er i god stand, slik som den skal være, forklarer Raupp.

Ifølge både Wikipedia og Store norske leksikon finnes det bare en sikade-type i Norge. Det er sangsikade, kalt Cicadetta montana. Den er omtrent 25 millimeter lang, og lyden er så svak at vi ikke hører den uten forsterkning. Vi finner den sør i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer