Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bill.merk: Statoil-sjef

Eivind Reiten, Terje Vareberg og to sterke kvinnelige utfordrere er blant favorittene til å overta som konsernsjef i Statoil etter populære Harald Norvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråd Anne Enger Lahnstein skal grunne over nye navn til Statoils styre fram til tirsdag. Seinere blir det opp til styret å vurdere Harald Norviks beslutning om å stille plassen til disposisjon, men Norvik har sagt til Dagbladet at han uansett forlater stillingen ved årsskiftet.

Hvem skal overta landets viktigste industrijobb når Norvik forsvinner? Norge er et lite land, også når det gjelder kandidater til konsernsjef.

Respektert

Den nye Statoil-sjefen får ingen lett jobb. Det stilles store krav. Sjefen skal selvsagt ha næringslivsbakgrunn - helst innenfor samme næring. Han eller hun bør absolutt også ha politisk erfaring.

Derfor er nok det heteste navnet tidligere energiminister Eivind Reiten. Dagbladet får opplyst at Hydro-direktøren Reiten er svært respektert innad i Statoil for sin lederkultur.

Så kan en Sp-statsråd motstå fristelsen til å plassere partiets mest blankpolerte industrinavn i landets viktigste industrijobb?

- Jeg kan ikke kommentere dette. Jeg noterer meg at navnet mitt er framme i spekulasjonene, er alt Eivind Reiten vil si til Dagbladet.

Naturlig valg

Statoil har aldri hatt en sjef som kommer fra innsiden, men Norviks nestkommanderende, Terje Vareberg, er det naturligste valget hvis jakten på arvtaker skal skje internt. Dagbladet vet at Vareberg har stor tillit internt i selskapet.

- Slik det ser ut nå, har jeg begynt å tenke på min neste yrkesaktive karriere. Det er en automatisk konsekvens at Norvik og jeg stiller våre plasser til disposisjon. Mitt utgangspunkt er at jeg fratrer jobben når tida er inne, sier Vareberg.

- Men har du lyst til å overta dersom du blir spurt?

- Det er et hypotetisk spørsmål. Jeg forholder meg til det som skjedde på fredag, svarer han.

Kvinnene

Det er også to meget sterke kvinnelige utfordrere til jobben. Dersom Lahnstein mener det er av betydning at Statoil har en kvinnelig leder, kan fort Kaci Kullmann Five og Grete Faremo komme med i diskusjonen. Begge har solid erfaring fra næringslivet og fra politikken. Faremo imponerte også stort da hun i en kort periode var oljeminister. For Lahnstein er også partitilhørighet av mindre betydning.

- Det er absolutt ingen ting i veien for at det kan bli en kvinnelig sjef. Faremo og Kullmann Five kan derfor være aktuelle navn, sier sentrale kilder til Dagbladet.

En meget spennende outsider er administrerende direktør i Glamox, Christian Thommessen. Han blir betegnet som «næringslivets store wonderboy». Thommessen er svært etterspurt av regjeringen, og sitter ikke minst i tre regjeringsoppnevnte utvalg.

I kraft av hans kompetanse kommer man heller ikke forbi den tidligere NHO-presidenten Diderik Schnitler. I tillegg blir toppsjefen i Kreditkassen, Tom Ruud, nevnt som et aktuelt navn. I bakgrunnen lurer også «Statssekretæren». Harald Norvik kom med bakgrunn fra statssekretærjobb, slik Arve Johnsen gjorde før ham. Men nå er det ingen av slikt format i departementsløypa.