Bills kvinner i Oslo

Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl er den norske kvinnen - i tillegg til dronning Sonja - som kommer tettest på Bill Clinton under hans besøk. - Det er klart jeg er nysgjerrig på en mann som er kommet i en slik posisjon, sier hun. - Hun vil bli sjarmert av Clinton, spår partifelle Gro Balas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Clinton kommer til Oslo i dag, er det ti norske kvinner som kan regne med å få tilbringe tid i nærheten av verdens mektigste mann. En mann som også har sjarmert utallige kvinner i sin lange politiske karriere.

- Dette er en mann som omslutter deg med sin interesse. Det mest imponerende var at han kunne alt om meg. Det er klart du blir sjarmert av slikt, ler Gro Balas, tidligere byråd i Oslo og erfaren borddame i kraft av å være utenriksministerkone.

Energi og sjarme

Hun sier Clinton har en enorm energi og sjarm. Balas møtte Bill og Hillary under en mindre middag i Det hvite hus sammen med kongeparet. Og mens Balas fikk Clinton ved sin side i Det hvite hus, vil stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl får presidenten ved siden av seg under lunsjen i rådhuset.

Spent

Ved siden av de kongelige, blir Kolle Grøndahl kanskje den norske kvinnen som virkelig kan få dannet seg et inntrykk av presidenten. Kongen selv vil presentere Kolle Grøndahl for Clinton allerede ved 10-tida mandag. Før lunsjen i rådhuset vil stortingspresidenten også være blant de prominente gjestene som trekker seg tilbake til Munch-rommet. I tillegg vil hun delta under slottsmiddagen.

- Nysgjerrig er jeg. Det blir spennende å danne seg et inntrykk av hvilken person det er som har kommet i en slik posisjon, sier hun.

Kolle Grøndahl forbereder seg på samtalen ved å lese seg opp på Midtøsten, som vil være et naturlig tema. Hun vil også snakke om sitt forestående USA-besøk.

- Og så vil jeg uttrykke min sympati overfor presidenten i forbindelse med at han led nederlag i Sentatet når det gjelder prøvestansavtalen. Det blir nok det viktigste for meg.

- Tror du presidenten er så sjarmerende som enkelte hevder?

- Nei, det har jeg ikke tenkt på. Vi får se, sier stortingspresidenten.

Interesse

Hennes partifelle Gro Balas er imidlertid ikke i tvil:

- Om Clinton kommer til å sjarmere Kirsti? Absolutt. Det er jeg helt overbevist om, sier Balas.

- Clinton var en av de virkelig interessante menn jeg har møtt. Han var en unik bordkavaler - og jeg har vært borddame ofte - med en ekte interesse for deg , sier Balas.

Men den første kvinnen Bill Clinton vil møte når han ankommer landet, er prinsesse Märtha Louise . Hun vil ønske presidenten velkommen.

Dronning Sonja vil ha Clinton til bords, både under statslunsjen ved slottet og under lunsjen ved rådhuset. Det vil også statsministerens kone, Bjørg Bondevik , som er vertinne under rådhuslunsjen. Fru Bondevik får møte presidenten da, og vil også bli presentert under middagen på slottet. Ambassadør, eller spesialkoordinator, Mona Juul er en annen sentral person. Hun vil være til stede når statsministeren skal motta Clinton på sitt kontor. Mona Juul vil også spille en aktiv rolle under de bilaterale samtalene.

Statssekretær Kari Husøy er den andre kvinnen som vil delta under Bondeviks og Clintons møte.

Foruten disse kvinnene vil kongen introdusere en rekke personer fra det offisielle Norge på slottsbakken mandag. Deriblant stortingspresidenten, statsministeren, høyesterettsjustitiarius Carsten Smith, Oslos politimester Ingelin Killengreen og en del regjeringsmedlemmer - deriblant to kvinner: Laila Dåvøy og Magnhild Meltveit Kleppa .

En annen kvinne som får møte Clinton er USA-ambassadør Tom Vraalsens kone, Vibeke Vraalsen .