Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bills siste hilsen

Bill Clinton har igjen vist seg som en talekunstner. I går holdt han sin avskjedstale for demokratenes landsmøte i LA. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clintons avskjedstale var en hyllest til åtte år med demokratisk styre under Clintons kyndige lederskap. I talen takket han kona og visepresidenten - men mest av alt takket han det amerikanske folk, som «arbeider, oppdrar barn og drømmer drømmene».

- I dag er vi friere fordi vi er nærmere våre drømmers Amerika, sa han til et hengivent publikum.

Se video av Clintons avskjedstale fra CNN.
Video del 2. Video del 3.

Fra underskudd til overskudd

Clinton la vekt på den sterke økonomiske veksten USA har hatt de siste årene.

- Vi har gått fra et av historiens største underskudd til et av historiens største overskudd. Samtidig er lufta renere, maten tryggere og økonomien sterkere. Det er mulig å styrke økonomien og beskytte miljøet samtidig, sa Clinton.

- Hvis - men bare hvis - vi holder kursen, kan vi gjøre Amerika gjeldfritt for første gang siden Andy Jackson var president i 1835, sa Clinton til applaus fra salen før han siterte Harry Trumans ord:

«Hvis du vil leve som en republikaner, bør du stemme på demokratene.»

Skapt til å lede

Clinton fikk ikke oppfylt drømmen om å føye en løsning av konflikten mellom israelere og palestinere til triumflista. Isteden måtte han nøye seg med å vise til nedrusningssamarbeidet med Russland og utvidelsen av NATO, Bosnia og Nord-Irland.

- Våre menn og kvinner har aldri viet seg sterkere til frihetens idealer enn de gjør nå. Enhver motstander som måtte tro noe annet, er på villspor, advarte han potensielle fiender der ute.

Bro til år 2000

- Mine amerikanske søsken - vi kan si i kveld at vi har bygget en bro til år 2000, sa en fornøyd Bill Clinton.

- Amerikas suksess er ikke et resultat av flaks, men et bevisst valg, fortsatte den amerikanske presidenten.

Om Gore sa han at ikke bare er han reflektert og arbeidsom - han er også en sterk leder. Ifølge Clinton er Gore et menneske som forstår framtida og hvordan vitenskapelige og teknologiske gjennombrudd vil endre vanlige amerikaneres liv.

- Valget av Al Gore som visepresidentkandidat er et av de beste valgene jeg har gjort i hele mitt liv, proklamerte han.

Svulstig

Clinton tok som vanlig i bruk de store ordene.

- Vi er et stort og god folk. Mine venner, for 54 år siden ble jeg født av en ung enke under en sommerstorm i en liten sørstatsby. Amerika ga meg sjansen til å leve ut drømmene mine.

Så da får vi vel tro at Amerika og framtiden hviler i trygge hender.

Her kan du lese hele talen i The Washington Post.