Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bills spissrotgang

NEW YORK (Dagbladet): I går skapte presidenten i USA, Bill Clinton, historie, da han som den første øverstkommanderende i spissrotgang kjørte foran TV-kameraene ned i garasjen under kontorene til sin advokat. Der måtte han under ed avlegge prov i rettssaken hvor anklagen er at han har bedt Paula Jones om munnsex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton valgte den spissrotgangen framfor at Paula skulle bli fotografert idet hun gikk inn i ekteparet Bill og Hillarys bolig på 1600 Pennsylvania Avenue, oftest kalt Det hvite hus. I stedet kom også hun til advokatkontorene for å høre på Bill.

Dommeren i saken har ilagt partene streng taushetsplikt, men hele nasjonen vet at der inne i advokatkontorene ble landets president spurt om han i 1991 satt i sofaen på hotell Excelsior i Little Rock med den edlere del i erigert tilstand, og med buksene rundt anklene mens han spurte den unge delstatsfunksjonæren med høyt hår om hun ville gi ham munnsex. Da hun takket nei, trakk han angivelig buksene opp, og sa at han ikke ville be henne gjøre noe hun ikke hadde lyst til.

  • Paula saksøkte ham tre år seinere, noen uker før saken var foreldet, og sto fram på en pressekonferanse arrangert av en konservativ gruppe som motarbeidet Clintons gjenvalg i 1996. Paula sa at hun var blitt utsatt for sexpress fordi Clinton i 1991 var guvernør og hennes øverste sjef i Arkansas. Siden Clinton tidligere gjennom sin advokat har sagt at han i det hele tatt ikke kan huske å ha møtt Paula Jones, er det rimelig å anta at det var noe slikt han også svarte i går under ed.
  • Ifølge Paula var det bare de to i hotellrommet, og påstand står mot påstand. For å si det sånn. Alt tyder på at det til slutt blir en jury i Arkansas som kommer til å avgjøre hvem av de to som står til troendes. Retten blir satt den 27. mai fordi amerikanske høyesterett har bestemt at Paula har en grunnlovsfestet rett til å få sin sak for retten, selv om den saksøkte er landets president som er travelt opptatt med å styre landet. Høyesterett trodde likevel ikke at presidenten ville ha det så travelt at han ikke kunne avse den tid som skulle til for å stille til et edsbelagt TV-opptak for å gi sin versjon av hendelsene den dagen i 1991.
  • Da det ble klart at Paula ville få sin sak opp mot en sittende president, kom en blond, velsoignert dame fra California ved navn Susan Carpenter McMillan for alvor på banen. Hun er en kjent innehaver av den type Clinton-hat som en del svensker i sin tid hadde mot Olof Palme. I løpet av et par uker i fjor høst fikk hun Paula til å kvitte seg med sine daværende advokater som ville at hun skulle forlike seg med presidenten.
  • I stedet skaffet McMillan nye advokater fra Texas. Lønna deres betales av The Rutherford Institute i Washington som til vanlig driver med abortmotstand, men som har hatt problemer med å få fart i pengeinnsamlingen i det siste. Det har nå rettet seg. Før jul testet Paulas advokat om presidenten var villig til å betale seg ut av spissrotgangen med en unnskyldning pluss femten millioner kroner. Det var han ikke, og forleden sa Clinton at rettssaken dessverre syntes uunngåelig. Han føyde til at den ikke er noe han går og tenker på. Han har puttet den «i en liten boks» og konsentrerer seg om å gjøre jobben som president.
  • 60 prosent av befolkningen synes han lykkes godt med det. Den prosenten har ligget bom fast gjennom tykt og tynt i det siste, og gjør Bill Clinton til den av nasjonens politikere som har størst suksess. Ved inngangen til året var Clinton i støtet med en serie populære utspill. Januar så ut til å bli Bills måned, og en kraftig start på valgkampen til høstens mellomvalg til Kongressen.
  • Men så måtte han altså forklare seg om påstandene til Paula Jones som i rettsdokumenter har beskrevet hans nedentil i detalj, komplett med omkrets, vinkel i erigert tilstand og hva det ellers måtte være, som bevis på at hun har sett den.
  • Har hun? Tja. Uansett hva retten kommer til utpå forsommeren, har de som holder Paula i gang, fått folk til å lure, undre seg og snakke om disse lite verdige tingene. For ingen vet hvilken prosent Clinton hadde hatt på meningsmålingene dersom de konservative ikke hadde hatt Paula. Kanskje ville han da ha passert Ronald Reagan?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!