Bilmafia stjeler bilnøklene mens du sover

Stjålet luksusbil fra Hamar funnet med estiske skilter i Litauen.

FALSKE SKILTER. Estiske skilter på en Audi fra Møller Bil på Hamar? Denne bilen ble stjålet utenfor Hamar og funnet igjen i Litauen. Politiet mistenker organisert kriminalitet. Foto: Gjensidige.
FALSKE SKILTER. Estiske skilter på en Audi fra Møller Bil på Hamar? Denne bilen ble stjålet utenfor Hamar og funnet igjen i Litauen. Politiet mistenker organisert kriminalitet. Foto: Gjensidige. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): - Tjuvene brøt seg inn om natta, sier Arild Gleditsch fra Hamar til Dagbladet.no.

Natt til tirsdag den 13. januar gikk Arild Gleditsch seint til sengs. Familien som består av tre barn, Gleditsch selv og hans kone, hørte ingenting da tjuvene brøt seg inn i huset gjennom et vindu.

Da familien våknet dagen etter var bilnøklene som befant seg inne i huset borte. Det var også deres eksklusive bil - en sølvgrå Audi A8 Quattro.

Funnet
Nå viser det seg  at Gleditsch Audi ble forsøkt omregistrert i byen Marijampole i Litauen den 28. februar. Bilen hadde da estiske skilter. Politiet i Litauen har relativt strenge regler for omregistrering av importbiler og sjekket bilen opp mot en oppdatert liste over kjøretøy som er meldt stjålet den siste tiden.

Arlid Gleditsch bil dukket opp på lista - og en nærmere sjekk avslørte at dette faktisk var den norske bilen som ble stjålet på Hamar.

Nils Kristian Brekke, utreder i Gjensidige Forsikring, forteller at bilen ble funnet etter et godt samarbeid mellom politiet, forsikringsselskapet og kontaktnettet i utlandet.

Kopibil
Før bilen ble beslaglagt i Litauen var den omgjort til en såkalt kopibil. Det vil si at den norske Audien hadde fått identiteten til en bil i Estland; en tyskimportert Audi av samme modell og farge.

FALSKT CHASSISNUMMER: Tjuvene har forfalsket chassisnummeret. Nummeret er det samme som en lik bil i Estland kjører rundt med. Det er umulig å si hvor mange kopibiler av denne typen som kjører rundt i både Europa og i Norge. Foto: Gjensidige.
FALSKT CHASSISNUMMER: Tjuvene har forfalsket chassisnummeret. Nummeret er det samme som en lik bil i Estland kjører rundt med. Det er umulig å si hvor mange kopibiler av denne typen som kjører rundt i både Europa og i Norge. Foto: Gjensidige. Vis mer

- Dette er nå blitt en helt vanlig metode blant internasjonale bilkriminelle, forteller Brekke.

Organisert
Politiet i Hamar er fortsatt i en etterforskningsfase og krimsjef Rune Strand bekrefter at det dreier seg om organisert kriminalitet. Det er nedsatt en egen gruppe som etterforsker innbruddet hos Arild Gleditsch og en rekke andre tilsvarende tilfeller.

- Vi har jo vært plaget med flere tilfeller med lik framgangsmåte, sier Strand til Dagbladet.no.

- Forbryterne tar seg inn i boliger på nattestid selv om mennesker sover i huset, sier Strand, som understreker at de har flere spor å gå etter. Politiet har siktet seg inn på to grupperinger bestående av østeuropeere.

- Dette er ikke vanlige innbrudd. Det var åpenbart at det var bilene som hadde størst verdi. Det var bare småting ellers som var savnet fra boligene, sier Strand.

Fremmede
På Hamar er familien Gleditsch veldig glade over at bilen er funnet igjen og at det er muligheter for å tjuvene kan bli tatt. Arild Gleditsch har en teori om at tjuveriet var bestilt og at personer har holdt huset under oppsikt i lengre tid.

SVINDEL: Biltjuvene har skiftet frontrute for at chassisnummeret skal korrespondere med lappen i motorrommet. - De har gjort mye jobb for at denne bilen skal komme gjennom systemet, sier utreder Nils Kristian Brekke i Gjensidige. Foto: Gjensidige.
SVINDEL: Biltjuvene har skiftet frontrute for at chassisnummeret skal korrespondere med lappen i motorrommet. - De har gjort mye jobb for at denne bilen skal komme gjennom systemet, sier utreder Nils Kristian Brekke i Gjensidige. Foto: Gjensidige. Vis mer

- I oktober ble det forsøkt gjort innbrudd i heimen vår for første gang, sier Gleditsch. Han mistenker at det hele var et bestillingstyveri.

Da kom ikke tyvene seg inn. Gleditsch planla lenge å installere alarm. Dessverre ble det med tanken. Nå har han kjøpt og installert et solid alarmsystem, men synes det er synd at det skal være nødvendig.

- Nå skal jeg begynne å følge med litt mer. Det er flere rundt her som har observert fremmede personer og biler som ikke hører hjemme her. Det er tydelig at flere har rekognosert i området, mener Gleditsch.

Til tross for innbruddet og biltjuveriet mener han at både politi og forsikringsselskap har gjort en bra jobb.

Kjenner du noe til denne saken, eller har opplevd noe tilsvarende, send oss et tips.

I LITAUEN: Arild Gleditsch Audi A8 står nå parkert i Litauen i påvente av den skal fraktes til Norge. Foto: Gjensidige.
I LITAUEN: Arild Gleditsch Audi A8 står nå parkert i Litauen i påvente av den skal fraktes til Norge. Foto: Gjensidige. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer