Bilmekanikeren som kan felle Rumsfeld

Joe Darby (24) avslørte mishandlingen av irakiske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ryktene om at irakiske fanger ble mishandlet av invasjonsstyrken i Irak, har versert i flere måneder. Men få trodde det de hørte, før en 24 år gammel bilmekaniker fra Jenners i Pennsylvania tok affære.

Militærpolitimannen Joe Darby så bildene som var tatt av kolleger i det 372. MP-kompaniet, mens de deltok i mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet.

I motsetning til medsoldatene, valgte Darby å slå alarm. Han gikk rett til sine overordnede og fortalte om bildene som viser ydmykelsen av irakerne. Dermed ble det iverksatt full etterforskning, og sju personer er nå mistenkt for overgrepene.

Nå har Darby fått svært rosende omtalte for at han reagerte så raskt.

Skremt

24-åringens svigerinne sier til nyhetsbyrået Associated Press at Darby ikke er helt klar over hva han har startet.

- Joe føler ikke at han har gjort noe spesielt. Han mener at han bare har gjort jobben sin. Da vi fortalte at vi var på vei til New York for å være med på «Today»-show, trodde han ikke på oss, sier Maxine Carrol.

Hun sier at familien er nervøs for at folk vil tro Darby er en forræder, og at de frykter reaksjoner etter avsløringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer