Bilmekanikeren som kan felle Rumsfeld

Joe Darby (24) avslørte mishandlingen av irakiske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ryktene om at irakiske fanger ble mishandlet av invasjonsstyrken i Irak, har versert i flere måneder. Men få trodde det de hørte, før en 24 år gammel bilmekaniker fra Jenners i Pennsylvania tok affære.

Militærpolitimannen Joe Darby så bildene som var tatt av kolleger i det 372. MP-kompaniet, mens de deltok i mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet.

I motsetning til medsoldatene, valgte Darby å slå alarm. Han gikk rett til sine overordnede og fortalte om bildene som viser ydmykelsen av irakerne. Dermed ble det iverksatt full etterforskning, og sju personer er nå mistenkt for overgrepene.

Nå har Darby fått svært rosende omtalte for at han reagerte så raskt.

Skremt

24-åringens svigerinne sier til nyhetsbyrået Associated Press at Darby ikke er helt klar over hva han har startet.

- Joe føler ikke at han har gjort noe spesielt. Han mener at han bare har gjort jobben sin. Da vi fortalte at vi var på vei til New York for å være med på «Today»-show, trodde han ikke på oss, sier Maxine Carrol.

Hun sier at familien er nervøs for at folk vil tro Darby er en forræder, og at de frykter reaksjoner etter avsløringene.

- Akkurat det skremmer oss litt.

Vanlig gutt

Både venner og tidligere naboer av 24-åringen har stått fram og sagt de er stolte av det Darby har gjort.

- Det er så mye vold i verden. Noen må stoppe det, og Joe har gjort sin del, sier Gilbert Reffner (50), som tidligere bodde rett over veien for 24-åringen.

Jennifer Pettitt, som er mor til en av Darbys tidligere kjærester, sier han er en vanlig gutt som ikke var spesielt opptatt av å være godt likt.

- Han har litt temperament, men han slo aldri mennesker. Han valgte heller å slå til papirdispenserne på skoletoalettet.

Rettssak om en uke

Den første rettssaken mot de sju soldatene som er mistenkt for å stå bak mishandling, begynner allerede om ni dager. Da skal sersjant Jeremy C. Sivits (24) møte for en militær domstol i Bagdad.

Sivits skal ikke ha hatt en sentral rolle i mishandlingen, men det er ventet at rettssaken kan framskaffe flere bevis mot de andre soldatene.

Et av de største spørsmålene er likevel om mishandlingen var satt i system av folk høyere i systemet. Det florerer rykter om grusom mishandling både i Abu Ghraib-fengselet og i det amerikanske krigsfengselet på Guantanamo Bay på Cuba. Flere mener at offiserer har oppmuntret soldatene til å ydmyke og mishandle fangene.

Hvis det viser seg å stemme, kan en 24 år gammel bilmekaniker fra Pennsylvania være direkte årsak til at USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld må gå av. Til syvende og sist kan avsløringene føre til at George W. Bush taper høstens presidentvalg.

LIVREDD: De siste bildene viser en naken og livredd irakisk fange, som trolig blir truet med hunder.
YDMYKET: Disse bildene har rystet hele verden.
TILTALT: Jeremy C. Sivits må i retten 19. mai. Han risikerer opptil ett år i fengsel.