Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilrace har skapt flere trafikkfarlige situasjoner på vei sørover

- Får straffepoeng hvis de kommer i kontakt med politi.

UTFORDRENDE LØP: Det nederlandske billøpet er ikke populært hos politiet. Torsdag skapte biler fra løpet flere farlige trafikksituasjoner i Tysfjord. Foto: Skjermdump fra nettsiden.
UTFORDRENDE LØP: Det nederlandske billøpet er ikke populært hos politiet. Torsdag skapte biler fra løpet flere farlige trafikksituasjoner i Tysfjord. Foto: Skjermdump fra nettsiden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et billøp kalt Arctic Challenge har torsdag ettermiddag skapt flere trafikkfarlige situasjoner på E6 i nord.

Ved et tilfelle ble en fotgjenger nesten påkjørt av biler fra konkurransen. Så skapte de samme bilene trøbbel på fergeleiet ved Vestfjorden i Tysfjord, da de kjørte av ferga på feil side av en stor lastebil.

Noen hundre meter etter fergeleiet smalt det. Da var to biler fra racet involvert i en kollisjon med en tredje bil. 

Politiet i Midtre Hålogaland er ikke glad for aktiviteten - og har varsla nabodistriktene i sør.

- De er på vei sørover. Vi har politi ut på veiene på jakt etter dem, sier operasjonsleder Anne Karlsen. 

Over hele Skandinavia Arctic Challenge er et nederlandsk billøp som - ifølge nettsia deres - går ut på at tjue forskjellige «team» skal tilbakelegge 7000 km på åtte dager. Ifølge nettsiden går konkurransen i hele Skandinavia, og ingen av deltakerne får vite hvor ruta de skal kjøre går før de starter løpet.

Tvert imot virker halve poenget å være at deltakerne skal motta informasjon om «checkpoints» etterhvert, og så finne den kjappeste og beste ruta til de forskjellige delmålene.

«Fart trenger ikke være et kriterie, distansene på lengdene du skal kjøre er noen ganger så lange at du fortsetter å kjøre dag og natt, slik at utholdenheten settes på prøve. Ofte med mye snø, ekstremt glatte veier og temperaturer langt under null (opptil 40 minusgrader er mulig)», skriver arrangørene. 

Får straffepoeng - På nettsida deres står det at man får straffepoeng hvis man kommer i kontakt med politi eller kjører for fort, sier Karlsen.

Det er ikke første gang politiet opplever at billøp skaper utrygge forhold på veiene i nord, selv om det er vanligst på sommertid.

- Det skjer fra tid til annen at noen skal kjøre fort fra den ene eller den andre plassen, gjerne nordover mot Polarsirkelen og Nordkapp, sier hun.

Ikke første gang Akkurat Arctic Challenge har blitt arrangert også i 2009 og 2010, ifølge operasjonsleder Mads Bernhoft i politiet i Salten. Han sier det ble reagert på stygg kjøring også i 2009.

Politiet stanset noen av bilene på E6 ved Fauske tidligere i kveld. 

- De ble formant til å følge norske trafikkregler og ble gjort oppmerksom på at vi passer på dem, sier Bernhoft, som opplyser at bilene skal ha kommet over til Norge fra Finland i dag. 

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med arrangørene av løpet, men har foreløpig ikke lyktes.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media