Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilrevolusjon

NOTODDEN (Dagbladet): Med hydrogen kan all bil- og kollektivtrafikk om få år bli utslippsfri. Med staten på laget mener Norsk Hydro det er mulig. Men hydrogen nevnes ikke i nasjonal transportplan. På statsbudsjettet er det ikke satt av ei krone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge direktør Christopher Kloed i Norsk Hydro Electrolyser er det ingen tvil om hva som blir framtidas drivstoff og energikilde: Nemlig hydrogen, grunnmuren i norsk industri fra Sam Eydes tid.

- Om 10- 15 år vil revolusjonen være et faktum over store deler av verden. Om 50 år går alt på hydrogen. USA, Japan og Tyskland har for lengst forstått det og tatt konsekvensene, sier Kloed.

- Nasjonale planer for å få stadig mer av bilparken over på hydrogendrevne kjøretøyer, er for lengst på plass. Men Norge henger langt etter, sier han.

Hydro i front

På teknologisida er Norsk Hydro blant pionerene, og har utviklet kraftverksmodeller som skal testes ut. Selskapet tar mål av seg til å bli en stor leverandør - av hydrogen som energimiddel og av teknologien bak.

Et samarbeidende selskap på Notodden, Organic Power, utvikler nå et produksjonsanlegg for hydrogenholdig naturgass, såkalt grønn hydrogen, tenkt som drivstoff i busser. Råstoffet er søppel. Nesten alt søppelet forsvinner i prosessen og forvandles til grønn hydrogen.

Hydrogenbilens motor er like sterk og holdbar som bensin- og dieselmotoren. Motoren er elektrisk, men i utgangspunktet uten batteri. Elektrisiteten produseres fra en hydrogentank ved hjelp av en brenselcelle. I stedet for eksos kommer det ut reint vann.

Bilene kommer

Alle ledende bilprodusenter i verden har hydrogendrevne biler på trappene. I morgen møtes de ledende innen hydrogenindustrien og annen energiindustri til internasjonal konferanse i Haugesund. Hydros Christopher Kloed skal holde et av hovedinnleggene.

- Hydrogen som energimiddel er framtida. Men nå går toget. Alle store selskap har forberedt seg. Men Norge henger igjen i oljemyra. Nå må det settes av penger på statsbudsjett og i fond for å skape en nasjonal plan for hydrogen som energikilde, sier Kloed.

FYLL PÅ: Med hydrogenflaska klar står Norsk Hydros Christopher Kloed og kollega Kjell Ivar Kasin i Organic Power klare til å gå inn i en ny tid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media