Bilsalget stuper

Salget av personbiler har rast nesten 30 prosent så langt i 2018.

Nedtur: Avgiftsendringer og leveringsutfordringer gjør at salget av Mercedes-Benz faller i 2018. Foto: Finansavisen.
Nedtur: Avgiftsendringer og leveringsutfordringer gjør at salget av Mercedes-Benz faller i 2018. Foto: Finansavisen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): Etter et 2017, som nesten repeterte de hysteriske registreringstallene fra jappetiden på 1980-tallet, har 2018 så langt vært en sammenhengende blåmandag. 14.323 registrerte personbiler pr. 23. februar er ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken hele 5.585 færre biler enn i fjor.

- I tallene hittil i år skjuler det seg to sentrale momenter. Avgiftsomleggingene ved årsskiftet både i fjor og i år fikk stor betydning for registreringstidspunktene, sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW Norge, til Finansavisen.

Avgiftsomleggingen ved inngangen til inneværende år gjorde at et stort antall kunder ønsket sine biler registrert før nyttår, grunnet økt avgift.

- Derfor ble desembertallene ifjor også høye, noe som igjen ­preget januartallene i 2018, forklarer han, til avisen.

At diesel er blitt et skjellsord bekreftes ved at salget av dieselbiler faller med 40 prosent og andelen er så langt i år på 20,5 prosent, mens den for noen år siden lå på over 70. Elbilsalget faller kun 9,5 prosent og har nå en markedsandel på 21,6 prosent, mens plugg-inn hybridbilene følger markedet og står for 19,4 prosent av salget.

VW Golf er fortsatt Norges mest solgte bil med 1.122 biler, hvor 782 er av typen e-Golf, skriver Finansavisen. BMW i3 er derfor Norges mest solgte elbil med 825 registreringer så langt i år, mens Nissan nettopp har lansert sin nye Leaf, som trolig kommer til å overta tronen i løpet av året.

Andre økonominyheter:
​Asylkonger blør
SAS halverer underskuddet ​