Biltjuver kjørte i full fart til Svinesund

Knut Brunstad sov da tjuver brøt seg inn i huset og tok bilnøklene. Kort tid senere var bilen ute av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Bare timer etter at bilen var stjålet, passerte den Svinesund, forteller Knut Brunstad.

Han er en av mange som har opplevd innbrudd i hjemmet mens han sov.

Brunstad bor i Hamar og distriktet har opplevd en bølge av tjuverier der forbryterne har stjålet dyre biler ved å bruke den orginale bilnøkkelen.

- Tjuvene brøt seg inn gjennom vinduet ved å skru ut listen og fjerne glasset. De var målrettede, for det var få andre gjenstader enn bilnøkkelen og bilen som var borte, sier Brunstad. Han ble frastjålet en grå Audi A6. Bilen ble forsvant natt til 21. oktober i 2008.

I Hedmark politidistrikt har politiet nedsatt en egen gruppe for å etterforske det politiet kaller for «sove-innbruddene». Gruppen ledes av etterforskeren Rune Otterstad.

I løpet av de to siste månedene har gruppa konsentrert seg om ni tilfeller der forbryternes fremgangsmåte har vært den samme.

- Det vi ser er at modusen har vært lik ved flere tilfeller. Vinduer er skrudd ut eller borret hull i, og bilnøkler stjålet mens folk sover i husene sine. Vi mistenker at flere grupper av utenlandske vinningskriminelle står bak. De er veldig mobile og kan gjøre et innbrudd og biltjuveri i Hamar-traktene den ene dagen, for å gjøre et tilsvarende innbrudd i Follo dagen etter, sier etterforskeren.

Organisert
Gruppene med utenlandske kriminelle opererer ikke isolert.

- At det er kontakt mellom gruppene vet vi, sier Otterstad, som tror det finnes et paraplyorgan som organiserer forbrytelsene og håndterer tjuvgodset.

- Flere av bilene som er stjålet er funnet igjen i Norge, men mange av de dyre bilene forsvinner ut av landet, sier Otterstad.

Politiet i forskjellige distrikt har i lengre tid koordinert deler av etterforskingen. Otterstad forteller at flere østeuropeere er arrestert i andre politidistrikt og at DNA-spor og fingeravtrykk knytter de siktede til flere kriminelle handlinger, også i Hamar-distriktet.

FOTOGRAFERT: Her er Knut Brunstads Audi fotografert med et IR-kamera ved Svinesund på vei ut av landet.
FOTOGRAFERT: Her er Knut Brunstads Audi fotografert med et IR-kamera ved Svinesund på vei ut av landet. Vis mer

Livet endret seg
Innbruddstyvene som stjal Knut Brunstads Audi hadde dårlig tid med å komme seg ut av landet.

- Bilen ble kjørt rett over grensa og ut av landet. Biltjuven holdt også utrolig høy fart, sier Brunstad, som sjekket købrikken opp mot bompenge-selskapet. Bilen ble registrert og fotografert i Djupedalen, ved Moss og på Svinesund. Hastigheten ble regnet ut fra intervallene bilen passerte punktene på.

Rune Otterstad bekrefter at hasigheten var høy.

- Jeg ble fortalt av kolleger at bilen gikk i en snitthastighet på 160 km/t fra Moss til Svinesund, sier Otterstad.

For bileier Brunstad er ikke livet på landet det samme lengre.

- Hverdagen har forandret seg. Nå er jeg mistenksom og låser døra, sier Brunstad, som ikke tror en alarm ville gjort noen forskjell.

- Man pleier jo å skru av alarmen når man er hjemme og vi var hjemme når det skjedde, sier Brunstad.

Ransbølge
Fredag skrev Dagbladet.no om Arild Gleditchs Audi A8 som ble sjålet på samme måte. Det skjedde 13. januar i år. Gleditschs bil ble nylig funnet og beslaglagt i Litauen der den dukket opp som «kopi»-bil.

Det samme skjedde i desember i fjor, noe mil lengre sørøst på Kongsvinger. Glåmdalen skriver på sine nettsider om en familie som ble frasjålet en BMW 520i. Tjuvene brøt seg inn i huset mens familien sov, tok bilnøklene og stakk av med den dyre bilen.

Selv finansminister Kristin Halvorsen opplevde å bli robbet i søvne. Der ble en nordmann arrestert for innbruddet.

Det er ikke kjent at episoden med finansminsteren har noe sammenheng med biltjuveriene på østlandet.

Politiets erfaring er at slike tyveribander oppholder seg i et område noen dager, før de reiser videre til et nytt område, skriver Budstikka på sine nettsider. I følge TV2 har innbrudd i boliger økt med 17 prosent bare det siste året.

Forfulgt
Knut Brunstad fikk et ryddig og greit oppgjør hos forsikringsselskapet og har kjøpt seg en ny bil.

FALSKE SKILTER. Estiske skilter på en Audi fra Møller Bil på Hamar? Denne bilen ble stjålet utenfor Hamar og funnet igjen i Litauen. Politiet mistenker organisert kriminalitet. Foto: Gjensidige.
FALSKE SKILTER. Estiske skilter på en Audi fra Møller Bil på Hamar? Denne bilen ble stjålet utenfor Hamar og funnet igjen i Litauen. Politiet mistenker organisert kriminalitet. Foto: Gjensidige. Vis mer

- Jeg kjøpte en mindre attraktiv bil denne gangen, sier bileieren som endte opp med en Volkswagen.

- Jeg lurer på om de fulgte etter meg den dagen bilen ble stjålet. Jeg synes å huske at det var mange østeuropeiske biler rundt meg den dagen, sier Brunstad som tror tjuvene ventet til familien hadde lagt seg.

Det samme forteller Arild Gleditsch som ble frastjålet bilen i januar.

- Jeg har en teori om at tjuveriet var bestilt og at personer har holdt huset under oppsikt i lengre tid.

Krimsjef Rune Strand ved Hamar-politiet, bekrefter at det dreier seg om organisert kriminalitet. Saken er under etterforsking.

Kjenner du noe til denne saken, eller har opplevd noe tilsvarende, send oss et tips.

KOPIBIL: Audien ble forsøkt omregistrert i byen Marijampole i Litauen den 28. februar. Før bilen ble beslaglagt i Litauen var den omgjort til en såkalt kopibil. Det vil si at den norske Audien hadde fått identiteten til en bil i Estland; en tyskimportert Audi av samme modell og farge. Foto: Gjensidige
KOPIBIL: Audien ble forsøkt omregistrert i byen Marijampole i Litauen den 28. februar. Før bilen ble beslaglagt i Litauen var den omgjort til en såkalt kopibil. Det vil si at den norske Audien hadde fått identiteten til en bil i Estland; en tyskimportert Audi av samme modell og farge. Foto: Gjensidige Vis mer