Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biltyv-drap for retten mandag

Et biltyveri i Froland like før jul i 2003 endte i tragedie. Under flukten ble biltyven skutt. Mandag starter rettssaken mot 23-åringen som skjøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig om morgenen 21. desember for ett år siden våknet familiefaren på Reiersøl i Froland av at bilen hans ble startet. Mannen løp ut og forsøkte å stanse biltyven.

Sønnen i huset våknet også. Han skjøt tre skudd mot bilen. Ett skudd traff bilføreren, Ronny Halvorsen, i brystet. Skuddet var dødelig.

Den 23 år gamle mannen er tiltalt for uaktsomt drap og for uforsiktig atferd med skytevåpen. Mandag starter rettssaken i Aust-Agder tingrett.

Våpen

Det hadde vært en rekke biltyverier i Froland høsten 2003. Da faren til 23-åringen hørte at hans Mitsubishi Pajero ble startet i gården utenfor huset, løp han ut. På veien hektet han med seg et haglgevær. I et forsøk på å stanse biltyven, avfyrte han et skudd.

Sønnen våknet også. Han tok med seg en Sako storviltrifle med kikkertsikte. 23-åringen har forklart at han trodde biltyven ville kjøre på faren. Derfor skjøt han tre skudd mot bilen. Det ene skuddet traff føreren.

- Vi mener han skjøt i nødverge. Det vil bli lagt ned påstand om frifinnelse når rettssaken starter, sier 23-åringens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt til NTB.

Vitner

Det var satt av tre dager til rettsforhandlingene i Aust-Agder tingrett. 23-åringens forsvarer, advokat Sigurd J. Klomsæt, har varslet at det er behov for flere dager. Blant vitnene han har innkalt, er skytterkongen Harald Stenvaag (51).

Da 23-åringen skjøt mot bilen, var han 140 meter unna. Faren, som var på vei for å avskjære bilen, var da mellom bilen og sønnen som skjøt.

Faren var først også siktet for forsettlig drap. Denne saken er imidlertid henlagt som intet straffbart forhold.

Statsadvokat Erik Erland Holmen som er aktor i saken, mener at skuddene ble avfyrt uten at verken far eller sønn var i livsfare. Derimot mener statsadvokaten at 23-åringen også satte sin egen fars liv i fare da han skjøt.

Nekter erstatning

Advokat Tor Erling Staff er oppnevnt som bistandsadvokat for de pårørende etter Ronny Halvorsen. Staff pådro seg Klomsæts kritikk da han under begravelsen til drapsofferet indirekte kritiserte den tiltalte og hans far for å ha grepet til våpen da bilen deres ble forsøkt stjålet.

Under rettssaken vil det bli lagt ned krav om oppreisning og erstatning til den etterlatte Halvorsens fem år gamle datter og hans mor, men heller ikke det vil den tiltalte 23-åringen gå med på å betale.

- Han avviser både skyld og kravet om erstatning. Han frasier seg ethvert ansvar for det som skjedde, sier Klomsæt.

Overfor NTB vil ikke Staff gå i detaljer på hvor store beløp han mener det er rimelig at den tiltalte bør betale. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media