Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biltyv får millionerstatning

En dansk høyesterettsdom skaper bølger i landets rettsvesen: En 15 år gammel biltyv ble nylig tilkjent millionerstatning etter at han krasjet en stjålet bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15-åringen ble invalidisert da hans ett år yngre medtyv kolliderte i 170 km/t for åtte år siden. Nå har dansk Høyesterett bestemt at bileierens forsikringsselskap skal gi gutten nesten en million danske kroner gjennom ansvarsforsikringen, ifølge den danske avisa Politiken.

Med dommen har Høyesterett virkelig understreket at en passasjerer alltid er dekket av en bileiers ansvarsforsikring - selv om man selv har vært med på å stjele bilen.

Vennlige Høyesterett

- Jeg er overrasket over dommen. Den vil få stor betydning, sier lektor i erstatningsrett Ivan Sørensen

ved Københavns Universitet til Politiken.

- Når man er med på å stjele en bil, er risikoen langt større enn ellers. Man må regne med at noe kan skje. Kanskje må man plutselig flykte. Høyesterett har vært svært vennlig - det er en meget social dom, sier han.

Høyesterettsdommen fastslår at det danske forsikringsselskapet Alm. Brand skal betale full erstatning, nesten 870.000 norske kroner til den nå 23 år gamle biltyven.

Forsikringsselskapet har gjennom behandling i flere rettsinstanser hevdet at biltyven handlet så uaktsomt at han ikke hadde krav på erstatning. I dommen fra Høyesterett heter det imidlertid at han ikke har utvist «så grov uaktsomhet at erstatningen bør nedsettes».

Forsikringsdirektør Jan Hornsberg fra Alm. Brand sier til Politiken at dommen er så klar at selskapet ikke vil bruke penger på en tilsvarende rettssak i fremtiden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media