Biltyven tatt av mobilsender

Tyv tok lastebil og filmutstyr for 1.5 mill. Ble avslørt av mobilsender i bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Biltyven forsynte seg med en Mercedes lastebil med moderne filmutstyr for over en million.

Med en gang satte tyven igang med å endre lastebilens utseende og identifiksajon. Men han ble tatt likevel, for bilen hadde moderne gjenfinningssystem basert på GSM-posisjonering.

Eierne kunne følge den stjålne bilens rute på nettet, og guide politiet rett til dit den befant seg.

Tyvene hadde tydeligvis kunnskap om bilmekanikk, men de forstod ikke at bilen hadde sitt eget overvåkningssystem. Systemet, som heter Autozeek, peilet bilens posisjon, og viser den på elektroniske kart.

Lette i fire timer

Det norske selskapet Zeekit opererer Autozeek. Bileierne kan få tekstmelding med en gang bilen blir stjålet, og de kan logge seg på nettet og følge bilens bevegelser. med Autozeek kan eieren skru på den stjålne bilens horn og blinklys med mobiltelefonen.

Lastebilen ble stjålet natt til forrige søndag fra Frysja. Ved hjelp av Autozeek ble den konstatert stjålet i 10.30-tida søndag, men eierne og representanter for Zeekit klarte ikke å finne den.

Sporingsmodulen markerte at bilen var i Storo-området, men etter fire timers søk klarte de ikke å finne den.

- Vi konkluderte med at bilen befant seg innendørs i et lager eller i en garasje i området. Vi har ingen myndighet til å gå inn i bygninger, sier Marius B. Nielsen i Zeekit.

Forandret utseende

Klokka 19.33 kom det ny melding om at bilen var i bevegelse. På dataskjermen kunne Zeekit se at bilen beveget seg nordover på E6, og politiet ble varslet.

20 minutter senere ble bilen stoppet og sjåføren pågrepet av politiet, seks kilometer øst for Fetsund. Sjåføren ble holdt av politiet over natten. Den pågrepne skal være leder ved et bilverksted i Oslo.

Det overraskende var at lastebilen allerede hadde vært gjenstand for modifikasjoner for å gi den nytt utseende og registrering, på tross av at den hadde vært stjålet i under 24 timer.

Chassisnummeret i motorrommet var byttet, og i bilen fantes det et vognkort med det falske chassisnummeret.

Låssylindrene i alle dører var byttet ut, og en ny spoiler var festet på taket av førerhuset. Skiltene var tatt av og falske prøveskilter var satt på.

En siktet

- Det var gjort modifikasjoner på kjøretøyet. De virket profesjonelt gjort, og det virket som dette var et planlagt tyveri, sier lederen for etterforskningsavdelingen på Majorstua politistasjon i Oslo, Geir Bang Danielsen.

Filmutstyret som var bak i lastebilen var borte da bilen ble stoppet. Noe av det har kommet til rette i ettertid, men mye er fortsatt savnet, opplyser politiet.

- Det er snakk om betydelige verdier her. Vi etterforsker saken, og bruker mye resursser på den. vi mistenker ikke at dette er organiserte biltyverier, og ingen er mistenkt for flere tyverier i samme sak, sier Bang Danielsen.

Han opplyser at minst en person er siktet i saken.

- Vi vet ikke hva motivet for gjerningen er, og ønsker ikke å si noe mer foreløpig, sier han.

LASTEBILEN: Det var en lastebil av typen Mercedes 817 som ble stjålet med filmutstyr om bord.