Biltyvenes mareritt

Ny teknologi gjør det vanskeligere å være biltyv. Nå kan stjålne biler spores opp i inn- og utland i løpet av få minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver eneste dag stjeles det flust med biler i Norge. Bare i fjor mottok politiet 18000 anmeldelser om biltyveri, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Noen biler kommer til rette, men norske forsikringsselskaper må hvert år ut med millioner av kroner til uheldige bileiere. I fjor utbetalte selskapene til sammen 483 millioner kroner til disse kundene, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Siden 1998 har det norske selskapet Electronic Tracking Systems AS (ETS) brukt 20 millioner på å utvikle et system for å spore opp stjålne biler.

Selskapet har trukket til seg internasjonale samarbeidspartnere som driver med verdisikring og telekommunikasjon, og lanserte sitt hovedprodukt i høst.

Skjult i bilen

Ved hjelp av en liten boks med innebygd mobiltelefon, en radiosender og et batteri med lang levetid, kan en stjålet bil spores opp over mobilnettet internasjonalt i løpet av minutter.

Den lille boksen monteres på et skjult sted i bilen. Det kan for eksempel være i reservehjulet eller i hodestøttene i bilen. Når du oppdager at bilen er stjålet, ringer du vaktselskapet ditt. De ringer så opp mobilnummeret som er knyttet til sporingsenheten din. Da kan de raskt lokalisere bilen din innenfor en radius på noen hundre meter til noen kilometer. Deretter sender vaktselskapet ut personell som er utstyrt med radiopeilere. En slik kan finne bilen din med under én meters feilmargin. Når bilen er funnet, kontaktes politiet for å sikre spor.

Koster 5000 kr

Det koster rundt 5000 kroner å installere boksen i bilen din. I tillegg må du betale et månedsabonnement på 159 kroner. Pengene går til å drifte mobilnummeret i sporingsenheten og til å ha beredskap hos vaktselskapet.

Blir bilen stjålet i Norge, men sendt ut av landet, så kan den spores i de landene som har GSM-system med posisjonering. Det er så å si i alle europeiske, afrikanske og asiatiske land og Australia.

Systemet utvikles stadig. Neste generasjons sporingssystem vil også varsle deg med en tekstmelding om bilen din stjeles.

Flere norske forsikringsselskap vurderer nå også å redusere forsikringspremien om du installerer et sporingssystem i bilen din.