-Bilulykken var et attentat

BERLIN (Dagbladet): Mer og mer tyder på at trafikkulykken som nær kostet den populære serbiske opposisjonslederen Vuk Draskovic (52) livet, var et attentat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var et attentatforsøk. De som står bak bør tenke på hva som vil skje med dem, sa Draskovic i går kveld til TV-selskapet Studio B.

Fire av Draskovics nære medarbeidere ble drept da to biler i opposisjonslederens følge ble meiet ned av en lastebil fullastet med sand i nærheten av byen Lazarevac, rundt 60 kilometer sør for Beograd i går. Den ene drepte var Draskovics svoger Vesko Boskovic, de tre andre sikkerhetsfolk.

Draskovic, som satt i forsetet i den første bilen, kan takke en airbag som utløste seg, for at han slapp fra det med mindre skader. Han lå i går kveld på sykehuset i Lazarevac.

Andre forsøk

Flere forhold gjør at Simic og andre i kretsen rundt Draskovic frykter at det eksisterer planer om å drepe opposisjonslederen:Draskovic har fortalt fra sykehussenga at lastebilsjåføren som kom mot, svingte over på venstre side av veien da han var fem meter fra bilen der opposisjonslederen satt.

Draskovics svoger, som var styreformann for de kommunalt eide bygningene i Beograd, forsøkte å kaste bilen av veien for å unngå sammenstøtet, men greide det ikke. Boskovic ble drept momentant. De tre sikkerhetsfolkene i bil nummer to hadde ingen sjanser. Lastebilsjåføren stakk av umiddelbart etter ulykken. Ingen visste i går kveld hvem den etterlyste lastebilsjåføren er. Eieren av lastebilen var heller ikke funnet.Ulykken var den andre kollisjonen med en lastebil i løpet av fire døgn der Vuk Draskovic var døden nær.

- Jeg var sammen med Draskovic på hjemtur onsdag kveld etter et besøk i Praha. På veien inn fra flyplassen utenfor Beograd ble vi presset av veien av en lastebil, sier opposisjonslederens nære rådgiver Predrag Simic til Dagbladet.

Trass i at han understreker at han vil avvente politietterforskningen, har han vansker med å forestille seg at de to ulykkene skyldes tilfeldigheter.

Hemmelige planer

Den karismatiske politikeren og forfatteren var under NATO-bombingen visestatsminister i den jugoslaviske regjeringen, men ble avsatt. Som leder av partiet Bevegelsen for serbisk fornyelse (SPO) har han foreløpig ikke sluttet seg til de daglige demonstrasjonene mot regimet til president Slobodan Milosevic.

Serbernes andre viktige opposisjonsleder, Zoran Djindjic, sa i går at han sitter med opplysninger om at regimet arbeider med hemmelige planer for å utløse vold som kan gi påskudd til å bruke rå makt for å slå ned demonstrasjonene.

- Den hemmelige planen går ut på å arrangere en ulykke der flere politimenn blir skadd. Skylda skal legges på opposisjonen, sa Zoran Djindjic.