- SI NEI! «Hvis politiet vil prate med deg - si «Nei!». «Jeg er ingen spion. Jeg er ikke fra Israel» (...) Hvorfor trenger du å betale skatt! Fuck them! Du har nok penger», sa nestsjefen ved Strømmen Storsenter bilpleie, Dosty Urea Magdid, til sine to polske ansatte. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- SI NEI! «Hvis politiet vil prate med deg - si «Nei!». «Jeg er ingen spion. Jeg er ikke fra Israel» (...) Hvorfor trenger du å betale skatt! Fuck them! Du har nok penger», sa nestsjefen ved Strømmen Storsenter bilpleie, Dosty Urea Magdid, til sine to polske ansatte. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Bilvask-sjef til de ansatte: «Fuck the police! What's Arbeidstilsynet? Fuck them!»

Polske ansatte ble livredde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Fuck the police! What's Arbeidstilsynet? Fuck them! They just need money for Norway. For go drinking vodka and fucky-fucky!». Det sa nestsjefen ved Strømmen Storsenter bilpleie, Dosty Urea Magdid, til sine to polske ansatte.

Det går fram av et lydopptak som de to polske arbeiderne gjorde i 2013.

«Når politiet kommer si: Stikk! Fuck your mother! Ikke snakk med meg. Jeg er ikke spion. Det må du si», sier Magdid ifølge opptakene, som ble gjort av to ansatte i 2013.

Fellesforbundet har beskrevet forholdene ved bilvaskebedriften som «noe av det verste de hadde sett». Bedriften ble eid og drevet av flyktning-toppen Salih Koshnaw, som jobber med sårbare utlendinger i sin jobb ved International Organization for Migration.

Dosty Urea Magdid jobbet som nestleder hos Koshnaw i 2013, og ble seinere deleier i bilvaskhallen, som ligger i Strømmen Storsenter.
Både Koshnaw og Magdid mener at driften ved bilvaskehallen var forsvarlig, og at de ikke har gjort noe galt.

Flyktning-topp drev bilvaskhall På dagtid er jobben til Koshnaw å hjelpe og veilede noen av de mest utsatte menneskene i Norge, blant annet ofre for menneskehandel og tvangsarbeid. Men fredag formiddag kunne Dagbladet avdekke at han ved siden av har drevet en bilvaskehall, som har vært i både Arbeidstilsynet og politiets søkelys på grunn av ulovlige arbeidsforhold og trusler.

<strong>I SKJUL:</strong> De to polske bilvaskerne, Arseniusz Hausmann (31) og Bartosz Zuchowski (31), har levd på hemmelig adresse i Norge i over to år. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
I SKJUL: De to polske bilvaskerne, Arseniusz Hausmann (31) og Bartosz Zuchowski (31), har levd på hemmelig adresse i Norge i over to år. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Tidligere i dag gikk politiet til aksjon mot flere bilvaskehaller og privatadresser på Østlandet. I tillegg oppsøkte politiet flyktningorganisasjonen IOM, i Skippergata i Oslo, for å gjøre beslag.

Tre personer er pågrepet og siktet i saken, de er mistenkt for utnyttelse av utlendinger i en sårbar situasjon. 

- Jeg skalv Det var de to polske bilvaskerne, Arseniusz Hausmann (31) og Bartosz Zuchowski (31), som oppdaget Kohsnaws karrieremessige dobbeltrolle.

De to polakkene har levd på hemmelig adresse i Norge i over to år, etter at de havnet i konflikt med ledelsen ved bilvaskhallen. De anklaget Koshnaw for underbetaling, og anmeldte hans nestleder Dosty Urea Magdid for drapstrusler, som ble henlagt.

For tre uker siden dro de sammen med en representant fra Røde Kors til IOM for å få hjelp til trygg retur tilbake til Polen.

- Vi bisto de to ansatte som en del av vårt arbeid med menneskehandel, etter at de to ikke klarte å få hjelp noe annet sted, sier Mads Harlem, leder av politikk- og folkerettsseksjonen i Røde Kors. Han bekrefter at de to polakkene ble svært redde da de oppdaget bildet av Koshnaw.

<strong>HJELPER SÅRBARE:</strong> Siden 2008 har Salih Koshnaw jobbet med å hjelpe utsatte mennesker i Norge, blant annet ofre for tvangsarbeid. Samtidig har utenlandske ansatte jobbet ulovlig i hans bilpleiefirma. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
HJELPER SÅRBARE: Siden 2008 har Salih Koshnaw jobbet med å hjelpe utsatte mennesker i Norge, blant annet ofre for tvangsarbeid. Samtidig har utenlandske ansatte jobbet ulovlig i hans bilpleiefirma. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Jeg skalv over hele kroppen. I to år har vi fryktet sjefen i bilvaskehallen der vi jobbet, og så jobber han i organisasjonen vi oppsøker for å be om hjelp, sier Arseniusz Juliusz Hausmann til Dagbladet. De to rømte ut av IOMs lokaler før de fikk bedt noen om hjelp.

Forteller om 12-timers dager I januar 2013 forlot Hausmann sin sønn og datter i Polen for å skape en ny framtid i Norge. Kameraten Zuchowski hadde begynt å jobbe ved en bilvaskehall i Skedsmo, på Strømmen Storsenter bilpleie, og han fortalte at det også var arbeid der til Hausmann.

Problemene toppet seg da Zuchowski og Hausmann varslet Arbeidstilsynet om det de mente var ulovlige arbeidsforhold i april 2013.
Ledelsen mistenkte at de to polakkene hadde kontaktet Arbeidstilsynet, og i april 2013 ble de to kalt inn til et møte i en bil ved siden av bilvaskhallen. Dosty Urea Magdid, som den dag i dag er administrativ leder ved bilvaskehallen, førte ordet, og de to polske arbeiderne tok opp samtalen, fordi de var «redde for å ikke bli trodd». 

«Hvis politiet vil prate med deg - si «Nei!». «Jeg er ingen spion. Jeg er ikke fra Israel» (...) Hvorfor trenger du å betale skatt! Fuck them! Du har nok penger», sier Magdid på opptaket.

I løpet av samtalen sier Magdid flere ting som de to polakkene opplever som truende, blant annet sier Magdid at han «tenker vondt»:

«Hvis jeg får vite at noen har stukket meg i ryggen. Vi dreper! Vi dreper!», sier Magdid på opptaket.

<strong>HAR VOLDSALARM:</strong> De to polakkene fikk utdelt voldsalarm, etter at de anmeldte nestsjefen for drapstrusler. Drapstruslene ble senere henlagt av politiet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
HAR VOLDSALARM: De to polakkene fikk utdelt voldsalarm, etter at de anmeldte nestsjefen for drapstrusler. Drapstruslene ble senere henlagt av politiet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

I etterkant fikk Magdid besøksforbud mot de to polakkene, og han ble anmeldt for drapstrusler. Drapstrusselen ble seinere henlagt av politiet.

Magdid har selv fortalt Dagbladet at han ikke mente å framsette en trussel, men mente å påpeke at ingen måtte stikke hverandre i ryggen, og at man ikke trengte å være redde for Arbeidstilsynet og politiet hvis man fulgte lover og regler.

- Jeg var frustrert - Jeg var veldig frustrert over de to polske arbeiderne. De jukset og løy. Så det kan godt hende at jeg sa noe feil, sier Magdid. Han mener besøksforbudet og anmeldelsen bare er oppspinn, og at de polske arbeiderne flere ganger tok kontakt etter at besøksforbudet ble vedtatt.

- Jeg kommer aldri til å ansette polakker igjen. Til og med hvis en polsk Gud kommer ned og vil vaske bilene, så kommer jeg til å si nei, sier Magdid, som understreker at dette gjelder uredelige polakker.

- Dette er en sak som bærer preg av utnyttelse av utlendinger til arbeidskraft, sier bistandsadvokaten til de to polske ansatte, Arild Brekke Djup.

En av sjefene ved bilvaskehallen, Dosty Urea Magdid, ble allerede i april 2013 anmeldt for drapstrusler mot de to polske arbeiderne. Denne saken ble seinere henlagt av politiet.

- Forstår at de ble redde - Vi mener at bedriften har utnyttet klientenes sårbare situasjon og at de blant annet har brutt arbeidsmiljøloven og utlendingsloven. Klientene forteller at de har blitt lurt inn i et arbeidsforhold og etter hvert presset og til dels truet til å arbeide for en veldig lav lønn, sier advokat Djup.

<strong>PÅGREP BILVASKEIER:</strong> I dag morges aksjonert politiet mot en rekke bilvaskhaller og privatadresser på Østlandet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
PÅGREP BILVASKEIER: I dag morges aksjonert politiet mot en rekke bilvaskhaller og privatadresser på Østlandet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

Djup mener at lydopptaket som de to polske arbeiderne har gjort av nestlederen, Dosty Urea Magdid, støtter klientenes historie.

- Jeg forstår at klientene mine ble redde. Det er lett å forstå at de oppfatter dette som ubehagelig. Jeg konstaterer at personen i lydopptaket ikke viser noe særlig respekt for verken lovgivning eller politiet, sier Djup.

Avdekket lovbrudd I mai 2013 avdekket Arbeidstilsynet at Strømmen Storsenter bilpleie manglet oversikt over hvor mye de ansatte jobbet, og at de ansatte jobbet opptil elleve og tolv timer om dagen. Bedriften innrømte seinere at timelista var ufullstendig og ikke i henhold til norsk lov.

Det blir regnet for alvorlig å ikke registrere faktisk arbeidstid, fordi det gjør vanskeligere å avdekke blant annet manglende overtidsbetaling og ulovlig lang arbeidstid.

- Jeg har ikke lyst til å gå i detaljer. Disse forholdene ble ordnet opp i etter Arbeidstilsynets påpekninger, sier Koshnaw. Selv om han var daglig leder, oppgir Koshnaw at han hadde lite å gjøre med den daglige driften av vaskehallen. Han avviser at de to polakkene har grunn til å frykte ham.

Det ble også oppdaget at Hausmann og Zuchowski ikke var meldt inn i arbeidstakerregisteret, da de søkte Nav om sykepenger. Hausmann ble først meldt inn et halvt år etter at han begynte å jobbe. Koshnaw mener at dette skjedde på grunn av en glipp hos Nav, som hadde registeret ham på et feil selskap.

<strong>TRE ER PÅGREPET:</strong> 
De er siktet for utnyttelse av utlendinger i en sårbar situasjon. Her pågripes en av de siktede (mannen til høyre). Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
TRE ER PÅGREPET: De er siktet for utnyttelse av utlendinger i en sårbar situasjon. Her pågripes en av de siktede (mannen til høyre). Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kommentar fra de tre siktede mennene.

- Tar saken meget alvorlig

Bilvaskhallene som er omfattet av politiets aksjon er tilknyttet den store bilpleiekjeden Handz On Gruppen. 

Handz On Gruppens ledelser opplyser at dette er en franchisekjede, der hver enkelt bilpleiestasjon drives av selvstendige franchisetakere.

Gjennom kontrakten stilles det strenge krav til driverne og de har forpliktet seg til å følge de gjeldende lover og regler for driften, herunder også i forhold til sine ansatte.  

Administrerende direktør Haroon Mohmand skriver i en e-post til Dagbladet at kjeden er i gang med å gjennomgå saken internt og vil innkalle de involverte parter for å finne ut av hva som har skjedd, før eventuelle konsekvenser blir vurdert.  

Handz On Gruppen tar denne saken meget alvorlig, og vi vil presisere at vi tar sterkt avstand fra eventuelle ulovligheter og uregelmessigheter ved drift av gruppens bilpleiestasjoner. Dersom våre interne undersøkelsene skulle avdekke uregelmessigheter hos våre franchisetakere og samarbeidspartnere, vil dette være kontraktsbrudd og få konsekvenser for de involverte parter, opplyser Mohmand. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer