Bilverksted bekrefter Eirik Jensens bilforklaring

Eirik Jensen og Gjermund Cappelen hadde kontakt i årevis. De har totalt forskjellige versjoner av hva kontakten gikk ut på. 

NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen har hetl siden han ble pågrepet nektet straffskyld.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen har hetl siden han ble pågrepet nektet straffskyld. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen var frontfiguren for Oslo-politiets målrettede innsats mot de kriminelle gjengene. Han var en av politidistriktets mest profilerte og betrodde tjenestemenn. For snart tre år siden kom sjokket: Han ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon. For å ha bistått Gjermund Cappelen, slik at han kunne smugle inn tonnevis av hasj til Norge.

Jensen har hele tiden nektet all skyld.

9. januar starter rettssaken. Politimannen og hasjsmugleren skal møtes ansikt til ansikt som medtiltalte i samme sak, i rettssal 250 i Oslo tingrett. Retten må ta stilling til hvem de skal tro på:

* Cappelen, som hevder at Jensen hjalp ham med å smugle inn tonnevis av hasj til Norge mot klekkelig betaling.

* Eller Jensen, som nekter for Cappelens anklager, og hevder Bærums-mannen var informanten hans.

Hvit konvolutt

Det blir første gang de møtes siden 19. desember 2013, da Jensen fikk en hvit konvolutt av Cappelen da de møttes i Grønlandsleiret i Oslo.

Jensen fikk 30 000 kroner. Det er det eneste konkrete pengebeløpet Spesialenheten har dokumentert at Jensen fikk fra hasjsmugleren. Og det er et av de mest sentrale bevisene i saken.

Cappelen og Jensen har totalt forskjellige forklaringer på pengeoverleveringen:

* Jensen har forklart at det var tilbakebetaling av et lån, fordi Cappelen var i ei pengeknipe, blant annet på grunn av flere kostbare bilreparasjoner høsten 2013.

* Cappelen har forklart at det var betaling for bistand til innførsel av hasj.

Dyre reparasjoner

Spesialenheten har sagt at de ikke tror på Jensens pengeforklaring. Men Dagbladet kan nå fortelle at Cappelens dyre luksusbil faktisk var inne til flere reparasjoner rett i forkant av dette hos verkstedet Furubakken på Haslum i Bærum.

- Cappelen var en fast kunde på Furubakken, og hadde to nyere BMW-er, en X3 og en 760. Det var en komplisert feil på 760-en, og den var inn og ut av verksted høsten før Cappelen ble arrestert, sier Sjur Klafstad, tidligere daglig leder ved verkstadet Furubakken, til Dagbladet.

Listeprisen på 760-en var ifølge Dagens Næringsliv 2,3 millioner kroner. Klafstad sier at bilen ble levert ut igjen en til to uker før Cappelen ble pågrepet 19. desember 2013. Han sier Cappelen betalte via faktura, og at den siste regningen derfor ikke ble betalt, siden han da satt i varetekt.

- Alle de andre faktuarene ble betalt som de skulle via nettbank, sier Klafstad.

- Hvor pengene faktisk kom fra, visste vi ikke noe om, og vi hadde ingen grunn til å ha mistanke om at han drev med noe ulovlig, sier han.

Jensen skal ha forklart Spesialenheten at han ba Cappelen om å legge bilen ut for salg, og at han trodde formålet med reparasjonene var å gjøre bilen klar for dette.

- 30 000 var lommerusk

Cappelen avviser Jensens framstilling.

FORSVARER: Benedict de Vibe er Gjermund Cappelens forsvarer. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORSVARER: Benedict de Vibe er Gjermund Cappelens forsvarer. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Cappelen avviser alle forsøk på å framstille det som at han har lånt noe til noe som helst av Jensen. Han hadde god råd, for ham var 30 000 å betrakte som lommerusk. Han har forklart at pengene var betaling for det siste partiet med hasj. Det var slik det fungerte: Med en gang det kom hasj inn, så ble det betalt, sier advokat Benedict de Vibe, Cappelens forsvarer, til Dagbladet.

- Man kan stille spørsmål ved om det var naturlig å tenke seg at det var snakk om et lån, når det kort tid etter ble funnet ca fem millioner på bopelen hans. Han sier han aldri har hatt behov for å låne noe, sier de Vibe.

Ifølge dommen mot Cappelen fra Asker og Bærum tingrett ble det funnet 2,09 millioner i kontanter i boligen hans. I tillegg hadde han plassert 3,4 millioner kroner i bilen til sønnen, som ble pågrepet da han var på vei til København.

Jensen har hele veien fastholdt at han ikke har fått penger fra Cappelen, utover tilbakebetalingen av lånet.

- Jeg har aldri tatt imot ei krone fra denne mannen, sa Jensen i juni 2014.

Liv Øyen, etterforskningsleder i Spesialenheten, sa den gang til Dagbladet at de ikke festet lit til Jensens forklaring knyttet til pengeoverleveringen.

AKTOR: Assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Guro Glærum Kleppe.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AKTOR: Assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Guro Glærum Kleppe. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kamp om troverdigheten

Spesialenheten har forsøkt å få bekreftet Cappelens ulike opplysninger. Retten må vurdere hva som framstår som troverdig.

Dagbladet vet at Eirik Jensen i avhør ble fortalt at de mente Cappelens forklaring var troverdig, og at «de la Cappelens forklaring til grunn».

Det gjorde ikke Asker og Bærum tingrett, da Cappelen og seks andre menn ble dømt for hasjsalg.

- Gjennomgående har Cappelen uttalt at han ikke vil forklare seg om andre og han svarer ofte «ingen kommentar», heter det i dommen.

MEDTILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MEDTILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Retten vil utfra dette legge til grunn Cappelens forklaring i den utstrekning han erkjenner straffeskyld for egen befatning med stoffet. Utover dette er hans forklaring klargjørende på enkelte punkter, men har liten selvstendig bevisverdi. Retten legger derfor ingen vekt på Cappelens forklaring når han nærmest frifinner medtiltalte eller når han forklarer seg sammenfallende med medtiltalte om hvilket kvantum den enkelte har kjøpt, skriver tingrettsdommer Cecilie Walnum i dommen.

Reagerte

Dagbladet kjenner til at Jensen skal ha reagert på framstillingen i avhøret. Etter at han ble tiltalt i februar i år sa Jensen til Dagbladet at han hadde mange innsigelser til hvordan avhørene av ham ble gjennomført, men at det ikke var noen han kunne klage til.

- Det er ingen klageinstans på det som skjer i Spesialenheten. Det er et lukka system. Det tror jeg alle som har vært etterforsket av dem har følt. Hvem skulle jeg klage til? sa Jensen.

Spesialenheten svarte den gang at det ville vært mulig å klage til sjefen for Spesialenheten eller til Riksadvokaten.

JENSENS FORSVARER: John Christian Elden.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
JENSENS FORSVARER: John Christian Elden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe avviser hele troverdighet-problemstillingen.

- Det er naturlig at Jensen mener Cappelen ikke er troverdig, siden han mener Cappelens forklaring er løgn, sier de Vibe til Dagbladet.

Vil be om lukkede dører

Spesialenheten ønsker ikke å kommentere troverdighetsproblemstillingen, eller opplysningene om Cappelens bilreparasjoner.

Som Dagbladet skrev tidligere denne uka kommer de til å be om lukkede dører i deler av rettssaken.

- Utgangspunktet er at retten skal være åpen, men vi kommer til å be om lukkede dører i deler av saken, sa Guro Glærum Kleppe, assisterende sjef i Spesialenheten, til Dagbladet.

Hun ønsket ikke å kommentere hvor store deler av saken de ønsker lukket. Rettssaken vil vare fram til midten av juni, og det er satt av åtte rettsdager til Jensens egen forklaring. Da Jensen satt i varetekt ble fengslingsmøtene i saken lukket for pressen og allmenheten, fordi Jensens egne forklaringer og andre dokumenter i saken var stemplet som «strengt fortrolige» etter beskyttelsesinstruksen.

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden ønsker ikke å kommentere saken.