Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bin Laden-avataren vil kunne utstede fatwaer

USAs etterretning fryktet terroristen ville leve videre på nettet.

VIRTUELL TERRORISME:  Amerikansk etterretning frykter at terrorister vil ta i bruk den virtuelle verden til terrorplanlegging og rekruttering. De frykter også muligheten for at noen lager en avatar av Osama bin Laden. Foto: Kuma War
VIRTUELL TERRORISME: Amerikansk etterretning frykter at terrorister vil ta i bruk den virtuelle verden til terrorplanlegging og rekruttering. De frykter også muligheten for at noen lager en avatar av Osama bin Laden. Foto: Kuma War Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). I en studie utført på vegne av det amerikanske etterretningsembetet «Office of the Director of National Intelligence», beskriver ekspertene hvordan de ser for seg at den virtuelle verdenen kan skape nye terrorister.

Studien ble skrevet i 2008, men har nylig blitt frigitt, skriver Wired. Frykten var særlig stor for at jihadister skulle skape en Osama bin Laden-avatar.

Ekspertene mener de ved hjelp av lydopptak kunne skape en troverdig, virtuell bin Laden, som igjen kunne brukes til å rekruttere terrorister.

Fatwaer - Bin Laden-avateren vil kunne utstede fatwaer i de neste hundre årene, står det å lese i studien.

Det understrekes samtidig at det så langt ikke er noen klare bevis på at «militante islamister og jihadister har begynt å utforske de mulighetene som ligger i den virtuelle verdenen».

- Men ut fra at terrorgrupper som al-Qaida har brukt nettet på svært raffinerte måter, er det stor sannsynlighet for at de vil utnytte teknologien i den virtuelle verdenen til rekruttering, skaffe til veie og overføre penger, overvåke og planlegge angrep.

NSAs spillovervåking Samme år som denne studien ble sluttført infiltrerte NSA, i samarbeid med sitt britiske søsterbyrå GCHQ, internettspill og Microsofts Xbox Live-tjeneste i håp om å avsløre terrorister. Dette kom nylig fram i et av de mange lekkede Snowden-dokumentene.

Les mer: Ble gnomen min ganket av et NSA-troll?

Blant annet skal de ha infiltrert det populære rollespillet World of Warcraft og Second Life. De skal blant annet ha opprettet spillfigurer på vanlig måte som vanlige spillere, i et forsøk på å samle inn informasjon om lyssky virksomhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media