- Bin Laden bak Bali-bomben

LONDON (Dagbladet): Osama bin Laden finansierte terrorbomben som drepte nesten 200 mennesker på Bali. Det skriver den britiske storavisa Sunday Times i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av bin Ladens nære medarbeidere har fortalt CIA at tusenvis av dollar fra en bankkonto kontrollert av bin Laden ble brukt til å betale for eksplosivene som ble brukt i Bali-bomben.

Dette skriver Sunday Times i dag. Avisa har sett konfidensielle dokumenter fra forhørene.

Eksplosiver

Dokumentene gjengir tilståelsene til den fengslede Omar Faruq, som var bin Ladens spesielle mann i Sørøst-Asia, inntil han ble arrestert i Indonesia i juni og utlevert til CIA i Afghanistan.

I avhør har Faruq fortalt at 74000 dollar ble overført fra en bankkonto som står i navnet sjeik Abu Abdullah Emirati, et pseudonym bin Laden bruker. Pengene ble brukt til å kjøpe tre tonn eksplosiver fra de militære i Indonesia.

Hvis opplysningene som fangen har kommet med er riktige, viser det at bomben på Bali som drepte nesten 200 mennesker, ikke var plassert der av misfornøyde, lokale opprørere. Bomben må ha vært ledd i en internasjonal plan.

Ifølge Faruq skulle kretsen rundt bin Laden også kapre et fly for å styrte det over et israelsk mål.

Blåsyre

Det var også planlagt henrettelser av israelere og amerikanere i Indonesia. Andre planer var å sprenge i stykker et amerikansk krigsskip under øvelser utenfor Indonesia, samt et kjemisk angrep med blåsyre fra spruteflasker.

Faruq sto bak to attentatforsøk mot Indonesias president Megawati Sukarnoputri, begge mislyktes. I det ene tilfellet klarte de ikke å skaffe geværer i tide, i det andre tilfellet eksploderte bomben for tidlig og attentatmannen mistet det ene beinet.

Visste det

De nye avsløringene som tyder på en omfattende planlegging fra bin Ladens medarbeidere, vil trolig føre til mer kritikk mot den britiske og den australske regjeringen. Begge fikk disse opplysningene fra CIA. Regjeringene burde derfor ha reagert raskere, mener kritikerne. Hadde de sendt ut en advarsel om terrorfare på Bali, ville kanskje turistene holdt seg unna store diskoteker. Det døde minst 30 briter og over 100 fra Australia i bombeangrepet.

<B>TRAGEDIE:</B> Bombeattentatet på Bali forrige lørdag drepte 183 mennesker. I dag skriver Sunday Times at bin Laden sto bak bombene.