- bin Laden bak Tyrkia-bomber

Osama bin Laden sto bak terrorbombene i Istanbul, men var svært misfornøyd med at de fleste drepte var muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Laden sto bak selvmordsbombene i Tyrkia som tok livet av 62 mennesker, hevder en sentral mistenkt i avhør. Blant annet ble to synagoger angrepet og mistanken falt raskt på muslimske terrorgrupper.

Nå knytter tyrkiske Fevzi Yitiz Osama bin Laden tett til de fire terrorbombene i Istanbul. Han hevder at lederen for terrornettverket godkjente bombeplanene forutsatt at de ble rettet mot amerikanere i Tyrkia.

Yitiz innrømmer at han har fått opplæring av al-Qaida og at han var med og laget bombene som ble brukt i Istanbul.

Mislykket

Opprinnelig skal bin Laden ha pekt ut den militære flyplassen Incirlik som terrormål. Da de to hovedmistenkte Aktas og Ibrahim Kus henvendte seg til al-Qaida med «ønske om å gjøre noe for Jihad» startet de å planlegge et angrep mot flybasen, men måtte gi opp på grunn for strenge sikkerhetstiltak. De to hovedmistenkte skal ha møtt bin Laden i Afghanistan i 2002, skriver den britiske avisa The Independent.

Istedet ble to synagoger, hovedkvarteret til storbanken HSBC og det britiske konsulatet gjenstand for terrorbombing. Fra al-Qaidas ståsted var aksjonen mislykket. En klar forutsetning var at ingen tyrkere skulle bli drept. Resultatet av de fire bombeaksjonene var at flertallet av de døde var muslimske tyrkere.

<B>SCANPIX:</B> tyrkiske Fevzi Yitiz fikk opplæring av al-Qaida og var med å laget bombene som ble brukt i Istanbul.