Bin Laden ber om nye angrep

Tysk etterretning tror at Osama bin Laden og flere av Al-Qaidas toppledere nå oppmuntrer medlemmene til nye angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter har i flere uker sagt offentlig at de tror Osama bin Laden fremdeles lever. På 17. mai ga Taliban-lederen mullah Omar et intervju til en arabisk avis der han hevdet at terror-lederen ikke er død og at amerikanerne må leve i frykt for nye angrep som kan komme når som helst.

- Vår ild skal nå Det Hvite Hus, sa han.

Amerikansk etterretning er ikke alene om å frykte aksjoner. Hans Beth er leder for Anti-terror og organisert kriminalitet-avdelinga til den tyske etterretningstjenesten. Beth er ikke i tvil om at Al Qaida er i full virksomhet, skriver nyhetsbyrået AP. Han sier at kommunikasjonen mellom forskjellige terror-nettverk er hyppig og at Al Qaida kan utføre nye angrep.

- Vi tror at bin Laden selv og flere av medarbeiderne hans er rundt omkring for å oppmuntre til nye angrep, sier han.

Al Qaida i Europa

Flere av terroristene som førte flyene 11. september hadde studert i Tyskland. Tysk politi har etterlyst arabiske medstudenter som er mistenkt for å ha hjulpet til under planleggingen av terrorhandlingen. Men til tross for en intens jakt, er alle de mistenkte fremdeles på frifot.

Det er funnet spor etter kaprerne i Spania, der flere personer er arrestert mistenkt for terrorisme. I England har islamske fundamentalister drevet aktiv rekruttering til Taliban og Al Qaida. I Frankrike ble et terrorangrep avverget i siste liten i Strasbourg, og nederlandske myndigheter sier at det finnes ekstremistiske islamister i innvandrermiljøene i Nederland.

Fransk etterretning mener at det finnes flere hundre Al Qaida-terrorister rundt omkring i Europa. Terroristene er medlemmer av sovende celler som når som helst er klare til å gå til aksjon. Medlemmene er sannsynligvis høyt utdannet og godt integrerte i landene de lever i. Men når bin Laden gir tegn, er de klare til å gjennomføre grufulle aksjoner.

- Vi tror at de lever blant oss uten å bli oppdaget, og at de er klare til å delta i planlagte terroraksjoner når lederne deres gir beskjed, sier Manfred Klink i tysk politi.

Smugles inn

Tyske myndigheter tror også at nye medlemmer stadig blir rekruttert til terrorisme. Nye potensielle medlemmer blir smuglet inn i Europa. 12. mars forsvant flere personer fra et flyktningmottak i nærheten av den slovakiske grensen til Østerrike. Mye tyder på at flyktningene var Al Qaida-medlemmer som nå er i Europa.