Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bin Laden bestilte angrep mot Danmark

Opplysninger funnet på den drepte terrorlederens datamaskin.

OPPFORDRET: Ifølge opplysninger fra Osama bin Ladens datamaskin, oppfordret terrorlederen til angrep mot Danmark, Foto: REUTERS
OPPFORDRET: Ifølge opplysninger fra Osama bin Ladens datamaskin, oppfordret terrorlederen til angrep mot Danmark, Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Laden oppmuntret sine tilhengere til å angripe mål i Danmark, hevder amerikanske kilder.

Aksjonene i Danmark skulle være straff for Jyllands-Postens karikaturtegninger av profeten Muhammed, hevder to amerikanske tjenestemenn overfor nyhetsbyrået AP.

Tjenestemennene oppgir å ha kjennskap til materialet på datamaskinene som ble funnet hjemme hos al-Qaida-lederen.

Likvidert Osama bin Laden ble likvidert av amerikanske spesialstyrker i Abbottabad i Pakistan 2. mai.

Flere datamaskiner ble funnet under aksjonen, og amerikansk etterretning skal nå være i ferd med å informere europeiske kolleger om innholdet på dem.

APs kilder gir ingen detaljer om hvilke al-Qaida-aksjoner bin Laden angivelig skal ha oppmuntret til i Danmark, og det foreligger heller ikke opplysninger om hvem han var i kontakt med.

Stiller spørsmål Andre kilder med kjennskap til materialet fra Osama bin Ladens skjulested, opplyste tidligere i uka at det ikke var funnet opplysninger som tydet på at al-Qaida-lederen var involvert i planleggingen av nye terroraksjoner.

Ifølge disse kildene var al-Qaida-lederen tilsynelatende bare involvert i diskusjoner omkring mulige framtidige aksjoner.

Enkelte etterretningsanalytikere har derfor stilt spørsmål ved om Osama bin Laden lenger hadde noen sentral rolle i terrornettverket da han ble likvidert.

Ikke nært forestående - Jeg har ikke hørt om noen nært forestående terrortrussel, sier Peter Bergen i tankesmia New American Foundation.

Amerikanske myndigheter har sendt ut to terror-advarsler siden 2. mai, den ene om mulige aksjoner rettet mot tog i USA og den andre om mulige al-Qaida-aksjoner mot oljetankere og oljeinstallasjoner.

- Men vi har ingen informasjon om nært forestående terrorrusler mot oljesektoren eller sjøfart, medga en talsmann for amerikanske sikkerhetsmyndigheter, Matthew Chandler.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media