Bin Laden ble drept mens barna så på

Etterpå måtte barna identifisere ham.

DREPT: Osama bin Laden. Foto: AP / NTB scanpix
DREPT: Osama bin Laden. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Mens tre av Osama bin Ladens barn krøp skrekkslagne sammen i hjørnet av rommet, bøyde de amerikanske kommandosoldatene seg over faren deres og konstaterte at han var død.

De sjekket mot bilder de hadde med seg og brukte et teppe fra senga til å tørke bort blod fra ansiktet og begynte å fotografere. Bissonnette tok bilder av kroppen i full lengde, profilbilder fra begge sider, og fikk en medsoldat til å åpne Osama bin Ladens ene øye.

«Han dro øyelokket tilbake og åpenbarte det nå livløse brune øyet. Jeg zoomet inn og tok et nærbilde av det». Dette skriver den tidligere elitesoldaten Matt Bissonnette i boka «No Easy Day» som lanseres tirsdag.

Forfatter Matt Bissonnette (36) risikerer nå straffeforfølgelse for å ha brutt taushetsløftet. Etter at Fox News blåste identiteten hans står Bissonnette selv i fare for å bli drept.

DNA-prøver I boka «No Easy Day» skriver Bissonnette, under psevdonymet Mark Owen, oppsiktsvekkende åpent om det amerikanske kommandoraidet mot basen til al-Qaida-lederen i Pakistan natt til 2. mai i fjor.

Han forteller at en ubevæpnet bin Laden ble skutt i panna da han stakk hodet ut av soveromsdøra. Bissonnette og en av medsoldatene fulgte etter og skjøt bin Laden flere ganger i brystet til han sluttet å røre på seg.

«Han lå i en stadig voksende blodpøl. Da jeg huket meg ned for å ta en nærmere titt, fikk jeg følge av Tom.

«I think this is our boy», sa Tom.»
 
Flere alias Etterpå skal en av elitesoldatene dyppet en vattpinne i bin Ladens blod og en i munnen hans for å sikre DNA. Forfatteren skriver at de sikret seg to sett DNA-prøver og to sett fotografier i tilfelle et av helikoptrene skulle styrte på vei tilbake til Jalalabad.

De forsøkte å få bekreftelse på at det virkelig var Osama bin Laden de hadde drept. Ei av konene hans, som var såret i ankelen, ga ikke noe klart svar. Hun oppga flere alias. Ett av dem var Sjeiken.

En av soldatene som behersket arabisk nærmet seg barna på balkongen utenfor.

«De satt alle stille inntil veggen. Will knelte ned og spurte en av jentene: «Hvem er mannen?»

Jenta klarte ikke å lyve.

«Osama bin Laden».

Will smilte.

«Er du sikker på at det er Osama bin Laden?»

«Ja,» sa jenta.

«OK,» sa han. «Takk».»

SKAPER BØLGER: Matt Bissonnettes bok. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB scanpix
SKAPER BØLGER: Matt Bissonnettes bok. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer

Will gikk inn i huset igjen og tok tak i armen til en av bin Ladens hustruer og ristet henne.

«Hvem er han på soverommet?»

Hun begynte å gråte. Mer redd enn noe annet, hadde hun ikke krefter igjen til å kjempe imot.

«Osama», sa hun.

«Osama hva?» sa Will og holdt fremdeles i armen hennes.

«Osama bin Laden», sa hun.»»
 
Uten forsvar Bekreftelsen av identiteten ble rapportert inn til admiral McRaven i Jalalabad, som holdt president Obama direkte oppdatert om utfallet av aksjonen.

Soldatene rensket bygningen for materiale som kunne inneholde nyttig informasjon, mens Osama bin Ladens kropp ble dratt ned trappa etter beina. Forfatteren oppdaget ei rifle og en pistol, begge uladde. Matt Bissonnette beskriver hvor overrasket han var over at bin Laden ikke forsvarte seg.

«Trodde han på sitt eget budskap? Var han villig til å kjempe den krigen Han ba om? Jeg tror ikke det. Ellers ville han ha i det minste grepet børsa og stått opp for det han trodde på. Det er ingen ære i å sende folk til å dø for noe når du ikke engang slåss for deg selv.»

Pentagon og CIA gransker nå boka med tanke på rettslige skritt mot forfatteren for å ha publisert gradert informasjon.

Han tilbakeviser beskyldninger om å ha brutt taushetsløftet og for å ha en politisk agenda.

- Boka framstiller ingen av partiene på en dårlig måte. Vi valgte 11. september (som lanseringsdag) spesielt av den grunn, sier Matt Bissonnette til aktualitetsprogrammet «60 Minutes».

Kilde: «No Easy Day. The only first-hand account of the Navy Seal mission that killed Osama bin Laden». Penguin Books.

Bin Laden ble drept mens barna så på

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer