Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- bin Laden blir aldri tatt i live

LONDON (Dagbladet): Tom Carew (47) er tidligere SAS-soldat i den britiske hæren. Han er blant de ytterst få elitesoldater som er villig til å fortelle om sin fortid. Dagbladet snakket med ham om den militære aksjonen som pågår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det overordnete målet med den militære aksjonen er å ta Osama bin Laden og hans organisasjon al-Qaida. Er det mulig, slik du ser det?

- Jeg tror det er uhyre vanskelig få tak i bin Laden og hans organisasjon. De har ikke noe sted å dra, de må kjempe til siste slutt, jeg kan ikke se at det er mulig å ta dem i live. Det er ikke noe som er umulig, men du trenger uhyre presis etterretning, sier Tom Carew.

Nesten umulig

Den tidligere elitesoldaten kjenner de vanskelige fjellområdene i Afghanistan fra den tida han var der og lærte afghanerne moderne geriljateknikk i deres kamp mot Sovjetunionen. Carew var i den britiske SAS-styrken, og tjenestegjorde i Afghanistan fra mai 1980 til desember 1981.

- Flere hundre mann beskytter bin Laden, med sofistikert utstyr. I militære termer heter det at trusselen må nøytraliseres. For å gjøre det i dette tilfellet, tror jeg den må elimineres. Vi tar ikke bin Laden med mindre vi gjør det når han beveger seg mellom to punkter. Folk som dette blir aldri lenge på ett sted, han må flytte på seg. Men de avleder. For å fange dem trenger du meget presis informasjon. Det tar lang tid. Sjansene er svært små, og må veies opp mot kostnadene.

Fortsatt bombing

De vanskelige fjellområdene er umulige å kjempe i nå når vinteren setter inn. Tom Carew tror ikke det er mulig å gå inn med bakkestyrker før til våren, men han mener at bombingen bør fortsette.

- Jeg tror ikke vi bør stoppe nå. Da vil fienden bare reorganisere seg, det vil være bortkastet tid. Vi bør heller ikke stoppe for ramadan. Muslimene stopper ikke når de er i hellig krig, jeg var der under to ramadanfeiringer, de stoppet ikke krigingen en eneste dag. Vi må bombe gjennom vinteren.

- Hvor tror du bin Laden befinner seg?

- Jeg tror bin Laden er i Pakistan, han trenger informasjon. Han må vite hva som skjer. Det får han bare gjennom mediene. Pakistanerne prøver å sikre grensa, men det er en svært vanskelig oppgave. Jeg tror de vet hva som foregår, alle vet hva som foregår i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan. Det vil overraske meg om Pakistan ikke vet hvor bin Laden befinner seg.

Ikke atomvåpen

- Tror du bin Laden har tilgang til atomvåpen?

- Jeg tror ikke bin Laden har tilgang til atomvåpen. Sjansene for det er svært små, da ville han brukt det allerede. Jeg tror også at Pakistans atomvåpen er trygge, hvis ikke hadde amerikanerne tatt seg av den saken allerede.

KAMPEN MOT TERROR: - Jeg tror ikke vi vil få bukt med terror på et gitt tidspunkt. Når det en gang blir ro i Afghanistan, er det andre land som vil huse terrorister, mener ekselitesoldat Tom Carew.
Hele Norges coronakart