Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bin Laden deltar selv i kampene

Osama bin Laden kjemper selv i spissen for tusen mann ved Tora Bora-fjellene, sa en talsmann for Nordalliansen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner og barn drept

Videobevis mot bin Laden

Det ble meldt om harde kamper mellom Nordalliansen og bin Ladens arabiske tilhengere i fjellområdet øst i Afghanistan, hvor USA tror den terrorettersøkte saudiaraberen befinner seg.

- Osama har selv overtatt kommandoen. Han og rundt 1.000 av hans folk har klort seg fast i skogene i Spin Gar, etter at vi stormet alle deres stillinger i Tora Bora, sa Nordalliansens talsmann Mohammad Amin til nyhetsbyrået Reuters.

- Vi er sikre på at han er her. De amerikanske flyene har regelmessig gjennomført voldsomme angrep for å drepe ham, og minst en av hans livvakter er drept i de svært harde kampene, sa Amin. Nordalliansen meldte lørdag at de bare trenger to til tre dager på å fakke bin Laden.

Ifølge avisen Washington Post har amerikanske myndigheter funnet et videoopptak de mener beviser at bin Laden var ansvarlig for terrorangrepene mot USA 11. september. I det 40 minutter lange videoopptaket, som ble funnet i et privat hjem i byen Jalalabad, forklarer bin Laden at han trodde bare etasjene over punktene der flyene traff i World Trade Center, skulle blir ødelagt, sier ikke navngitte kilder til avisen.

Ikke tegn til Omar

Hvor Talibans øverste leder mulla Mohammad Omar befinner seg, er høyst usikkert, men USA mener uansett at han ikke har greid å flykte fra landet.

- Både Osama bin Laden og mulla Mohammad Omar befinner seg i Afghanistan, sa USAs forsvarssjef Richard Myers i dag.

En pakistansk dagsavis skriver samme dag at Omar skjuler seg i fjellene like utenfor Kandahar hvor talibansoldater kjemper harde kamper mot styrkene til Hamid Karzai, mannen som skal lede overgangsregjeringen fra 22. desember.

Karzai var søndag i Kandahar i et forsøk på å roe gemyttene til maktsyke stammeledere. Hærfører Gul Agha, Kandahars tidligere guvernør, skal være rasende på at Karzai har gitt makten til mulla Naqibulla, en kommandant som overga seg til Taliban i 1994. Derfor rykket han fredag inn i guvernørens residens hvor han krever å få tilbake sin gamle jobb. En talsmann for Agha melder at styrkene hans har omringet de militære installasjonene som Naqibulla besitter nord i byen.

- Vi har flere menn enn Naqibulla og har omringet byen. Vi har sendt nøytrale personer for å fortelle ham at han kan overgi seg eller kjempe. Vi venter på hans svar, sa Qayyum Jan til nyhetsbyrået AFP søndag, som også bekrefter at fem av Aghas menn ble drept i kamper med Naqibullas styrker fredag. Partene har siden ikke meldt om sammenstøt.

Utrygge innbyggere

Situasjonen i Kandahar er likevel svært utrygg og innbyggere forteller at væpnede menn bruker ethvert påskudd for å plyndre og ødelegge.

- Fredag satte de fyr på kontorene til internasjonale hjelpeorganisasjoner og offentlig eiendom. Nå har de begynt å sette fyr på sivile hus. De setter fyr på både huset ditt og bilen din hvis de mener du har hatt noe å gjøre med Taliban, forteller en innbygger.

Mannen sier også at seks amerikanere gikk inn i guvernørens residens trolig for å snakke med Gul Agha lørdag ettermiddag. De kom i seks biler sammen med Aghas soldater, og dro tilbake til flyplassen noen timer senere. En journalist fra CNN har dessuten sett amerikanske spesialstyrker i byen.

Lignende feider som den i Kandahar har brutt ut i naboprovinsen Helmand hvor sju personer er drept i kamper, melder det afghanske pressebyrået AIP. Også i grensebyen Spin Boldak kjemper ulike grupper om makten.

Storbritannia sa søndag at landet er villig til å lede en internasjonal fredsstyrke i Afghanistan.

(NTB)

Hele Norges coronakart