Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bin Laden død etter amputasjon?

Franske historikere er overbevist om at Osama bin Laden døde etter å ha amputert venstre arm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekulasjonene rundt terrorlederen Osama bin Laden tar ikke slutt. Ingen vet om han overlevde de kraftige bombeangrepene mot afghanske skjulesteder høsten 2001. Det er lenge siden det har kommet noen ny video fra bin Laden, som ellers mange ganger har sendt videoer med budskap for å skremme og vise styrke.

Nå mener den franske historikeren og forskeren Ghislaine Alleaume at hun har funnet svaret, ifølge den anerkjente avisa Le Figaro. Siden terrorangrepet 11. september har hun jobbet full tid med å følge med på all informasjon som blir spredt av Al Qaida på internett.

Den siste Al Qaida-videoen som regnes for å være autentisk, viser en sliten Osama bin Laden. Han sitter mer ut til siden i tv-bildet enn ellers, og han gestikulerer bare med én hånd. Grundige studier av videoen har fått forskerne til å tro at bin Laden rett og slett mangler venstre arm på den siste videoen. I så fall er armen amputert.

Bin Laden var på dette tipdspunktet svekket av flukt og nyresykdom. En amputasjon har antakelig funnet sted under dårligere forhold enn ønskelig, og han har ikke hatt tid til å ligge lenge på sykehus fordi amerikanske soldater lette etter ham.

Sjansen for at en allerede syk mann skulle overleve amputasjon og etterfølgende infeksjoner og komplikasjoner, er liten. Alleaume sier rett ut at hun er overbevist om at bin Laden må være død.

- På videoen virker bin Laden svekket og avmagret. Han ble uten tvil skadet i angrepene mot Tora Bora. Det ser ut til at hans venstre arm ble amputert. Bak ryggen hans ble det plassert en pute i samme farge som uniformen for å skjule at armen ikke er der, sier Alleaume og legger til a det ikke har kommet flere videoer etterpå.

TIDLIGERE: Osama bin Laden pleide å være midt i bildet når Al Qaida tok opp videoene sine.
SLITEN: Dette videoopptaket ble sendt på tv-kanalen Al Jazeera i romjula 2001. Osama bin Laden sitter mot høyre i bildet og skjuler venstre arm. Studier av videoen viser at venstre arm antakelig er amputert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media