INN I KLIMADEBATTEN:  I et lydopptak sendt på Al Jazeera kaster al Qaida-lederen Osama bin Laden seg noe overraskende inn i klimadebatten.Her fra en video fra 2007 som angivelig viser Osama. Foto: AFP
INN I KLIMADEBATTEN: I et lydopptak sendt på Al Jazeera kaster al Qaida-lederen Osama bin Laden seg noe overraskende inn i klimadebatten.Her fra en video fra 2007 som angivelig viser Osama. Foto: AFPVis mer

Bin Laden engasjerer seg i klimadebatten

Lar Bush gjennomgå for at han avviste Kyoto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): For andre gang på en uke offentliggjøres det lydopptak fra Osama bin Laden.

Sist gang al Qaida-lederen lot høre fra seg truet han USA med flere terroraksjoner. Denne gangen kaster han seg noe overraskende inn i klimadebatten.

- Dette er en beskjed til hele verden om de som er ansvarlig for klimaendringene og dets konsekvenser, og hva vi må gjøre med dette. Å snakke om klimaendringene er ikke intellektuell luksus, fenomenet er allerede i et faktum, sier det som angivelig er Osama bin Laden i et lydopptak offentliggjort av Al Jazeera.

Opptatt av Kyoto
Alle i-landene har skyld klimaendringene, sier han. Men George W. Bush får gjennomgå spesielt for å ha avvist Kyoto-avtalen:

- Alle disse landene (i-landene red. adm.) er skyld i klimaforandringene. Men flertallet slutta seg til Kyoto-protekollen og ble enige om å begrense utslippene av farlige gasser, sier han og legger til:

- George Bush junior, derimot, etterfulgt av Kongressen i USA avviste enigheten for å tilfredsstille de store selskapene. De igjen står ansvarlig for spekulasjoner, monopol og økte levekostnader, sier den engasjerte terroristen.

Kyoto-avtalen ble vedtatt av FN i 1997 og hadde som mål å redusere den globale oppvarmingen. 187 land har siden iverksatt den, men ikke USA.

Økonomiske sanksjoner
Osama bin Laden tar også til orde for økonomiske sanksjoner mot USA.

- Noam Chomsky hadde rett da han sammenliknet USAs politikk med mafiaens metoder. Det er de som er de virkelige terroristene, og derfor burde vi avstå fra å handle med amerikanske dollar slik at vi kan kvitte oss med valutaen så fort som mulig, heter det i lydopptaket.

- Jeg er sikker på at dette ville ha stor påvirkning, hevder han.

I det forrige opptaket tok bin Laden på seg æren for terror-angrepet 2. juledag. Videre truet han med nye angrep mot USA så lenge de støttet Israel. Det har ikke lyktes etterretningsanalytikere å bekrefte at det virkelig er bin Laden som snakker på de to opptakene.