Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bin Laden er ikke i Pakistan

Pakistans statsminister avviser påstander om at aø-Quaida-lederen befinner seg i landet.

- IKKE I PAKISTAN: Statsminister Yousaf Raza Gilani nekter for at Osama bin Laden befinner i Pakistan. Foto: SCANPIX/AP
- IKKE I PAKISTAN: Statsminister Yousaf Raza Gilani nekter for at Osama bin Laden befinner i Pakistan. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Pakistans statsminister Yousaf Raza Gilani avviser at al-Qaida-lederen Osama bin Laden gjemmer seg i landet. Uttalelsen støttes av opplysninger fra et arrestert Taliban-medlem.

Flere eksperter har den siste tiden hevdet at bin Laden befinner seg på pakistansk side av grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan, melder CNN.

— Pakistan kjemper faktisk en krig mot terror. Vi har et godt forsvars- og etterretningssamarbeid med USA. Jeg tror ikke Osama bin Laden er i Pakistan, sier Gilani.

Han er for tiden på besøk hos sin kollega Gordon Brown i Storbritannia. Brown lovet 50 millioner pund, om lag en halv milliard kroner, i støtte til Pakistans kamp mot terror.

Et pågrepet Taliban-medlem sier også at bin Laden ikke befinner seg i Pakistan, men i Afghanistan. I avhør har mannen fortalt at bin Laden befant seg i Afghanistan i januar eller februar i år. Talibaneren skal selv ha møtt bin Laden en rekke ganger, men dette var før 11. september-angrepene.

Støttes av Mehsud-stammen
Han forteller at han møtte en pålitelig kontakt som hadde sett bin Laden i Afghanistan, melder BBC.

— I 2009, i januar eller februar, møtte jeg en venn. Han sa at han kom fra et møte med sjeik Osama og at han kunne ordne det slik at jeg fikk møte ham, sier talibaneren.

Han forteller at kontakten hans er et medlem av den pakistanske Mehsud-stammen, som er ansvarlig for å arrangere møter med bin Laden for al-Qaida-medlemmer som er basert utenlands.

— Han hjelper al-Qaida-folkene som kommer fra andre land med å treffe sjeiken, slik at han kan gi dem råd om hva de måtte planlegge i Europa eller andre steder. Men sjeiken oppholder seg ikke på et sted. Denne fyren kom fra Ghazni, så jeg antar at det var der sjeiken oppholdt seg da, sier det pågrepne Taliban-medlemmet.

Osama bin Laden blir ofte omtalt som «sjeiken», en tittel som ofte brukes om eldre og respekterte mennesker i den arabiske verden, men også i andre muslimske land.

— Holder oss unna Pakistan
Ghazni-provinsen ligger i det østlige Afghanistan, og er en av provinsene der Taliban har styrket sin stilling. NATO- og ISAF-styrker hoder seg unna store deler av provinsen. Taliban-medlemmet forteller at opprørere oppholder seg mindre og mindre i Pakistan.

— Pakistan er lite egnet for oss for tiden fordi mange av våre høytstående ledere er blitt martyrer i droneangrep, sier mannen.

Ifølge en pakistansk sikkerhetstjenestemann har den pågrepne talibaneren nære bånd til opprørerne både i Pakistan og Afghanistan. Opplysningene hans kan ikke bekreftes av uavhengige kilden, men den amerikanske terroreksperten Bruce Riedel, som arbeider som analytiker for CIA, sier at historien er troverdig og burde undersøkes.

— Vestlig etterretning har lett etter Osama bin Laden i sju år, men har ikke klart å skaffe informasjon av en slik karakter, sier Riedel.

(NTB) source = "sxdceb7f" mime-type = "image/jpeg"Statsminister Yousaf Raza Gilani nekter for at Osama bin Laden befinner i Pakistan. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIX

IKKE I PAKISTAN: Statsminister Yousaf Raza Gilani nekter for at Osama bin Laden befinner i Pakistan. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIX
IKKE I PAKISTAN: Statsminister Yousaf Raza Gilani nekter for at Osama bin Laden befinner i Pakistan. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media