Bin Laden hørt på telefon

En amerikansk spionsatelitt har fanget opp en telefonsamtale som avslører at Osama bin Laden er i live, melder den britisk avisa The Observer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I telefonsamtalen, som skal ha blitt tatt opp for mindre enn en måned siden, diskuterer mulla Omar med en nær medarbeider. Temaet er den amerikanske jakten på ham selv og Osama bin Laden. De to mennene benytter en satellittelefon av merket Thuraya og snakker sammen i flere minutter.

Sjeiken hilser

På et tidspunkt snur Omar seg til en tredje person som befinner seg noen meter fra ham. Etter å ha utvekslet et par ord med den tredje personen, vender mulla Omar tilbake til telefonsamtalen og sier at sjeiken hilser.

Sjeiken er et vanlig kallenavn for bin Laden. Stemmeanalyser tyder dessuten på at den tredje mannen er bin Laden, skriver den britiske søndagsavisen The Observer

- Det viser i hvert fall at han nylig var i live. Noen liker å tro at han er død, men det er bare ønsketenkning, sier en høyt plassert afghansk etterretningskilde til avisen. Andre analytikere tror at Omar kan ha bløffet fordi han var klar over at amerikanerne lyttet til samtalen.

Mange har spekulert i at bin Laden er død. På videoopptak som er blitt offentliggjort av al-Qaida har han sett skral og dårlig ut. Det har også virket som om han ikke er i stand til å bruke venstrearmen sin. Bin Laden har heller ikke kommet med noen offentlige uttalelser siden begynnelsen av året.

Lar seg ikke presse

Det at bin Laden ikke gir lyd fra seg mener noen analytikere tyder på at han er død. Abdul Bari Atwan, som er redaktør for den arabiskspråklige London-avisen al-Quds, tror imidlertid at bin Laden ikke vil la seg presse på banen.

- Han vil komme med uttalelser på egne betingelser, sier Atwan.

Hvor bin Laden befinner seg hvis han er i live, er det ingen som vet. En teori er at han beveger seg omkring i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

(NTB)

Les hele artikkelen i The Observer her.

HØRT: Stemmen skal stemme med Osama bin Ladens, melder britiske The Observer. Her avbildet på en t-skjorte som selges i Kuala Lumpur.