Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bin Laden i valgkamp

Vinner Bush eller Kerry på budskapet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budskapet fra Osama bin Laden er selvsagt timet til å påvirke tirsdagens presidentvalg i USA. Det meste tyder på at al-Qaidas leder virkelig lever, selv om vi ennå ikke vet om han leste inn meldingen for dager eller måneder siden. Hvordan vil det påvirke amerikanernes stemmegivning?

Advarselen fra USAs fiende nr. 1 betyr tilsynelatende at bin Laden er ved forholdsvis god helse. Dermed gjør han til skamme forhåpningene om at tunnelbombene mot Tora Bora vinteren for snart tre år siden, gjorde slutt på trusselen fra terrorlederen.

Saudiaraberen som fikk heltestatus blant militante muslimer ved å finansiere krig mot sovjeterne i Afghanistan, der han også hadde amerikansk støtte, er antakelig mindre farlig enn da han hadde fritt spillerom under Taliban-regimet.

Men tapen fra Asia kan tjene Bushs kritikere og presidentkandidat John Kerry. I de tre debattene mot George W Bush terpet demokraten på at presidenten hadde outsourcet jakten på bin Laden til afghanske krigsherrer, i stedet for å ta jobben selv. Det virket som etterpåklokskap, og var det nok delvis. Men Kerrys anklage styrkes av al-Qaidas siste budskap.

Det understreker også at Bushs krig mot terror har langt igjen til seier. Eller at den er mislykket og forfeilet, om man ønsker.

Det kan virke som om bin Laden vil at Kerry skal vinne valget. Men han kan like gjerne ønske å skaffe seg oppmerksomhet, uansett utfall.

Amerikanerne vil reagere ulikt. Noen vil vippe til Kerry, andre vil mene at livstegnet fra erkefienden understreker behovet for en krigsvillig leder.

Ytterliggående islamister har blåst til hellig krig mot demokrati og sivilisasjon. Bin Laden er den mest kjente av dem. Det er en alvorlig feilslutning å tro at konflikten skyldes Bush. Men tirsdag er det han som skal i krigen.

BUSH ELLER KERRY? Bushs krig mot terror har langt igjen til seier, skriver Dagbladet.nos kommentator Helge Øgrim.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media