bin Laden kan reddes av Kashmir

India og Pakistan fortsatte i går å sende troppestyrker til det eksplosive Kashmir-området. Faren for alvorlige sammenstøt mellom de to atommaktene øker - til stor glede for Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Pakistan styrker det militære nærværet i Kashmir, går det ut over beredskapen i vest, i grenseområdene mot Afghanistan. Det er disse områdene bin Laden og hans våpenbrødre trolig prøver å flykte til. Mange har sannsynligvis allerede klart det.

Konflikten mellom India og Pakistan kunne ikke kommet på et verre tidspunkt for USA og de allierte i terrorkrigen mot Taliban og bin Laden.

India beskylder de to pakistanske gruppene Lashkar-e-Toiba og Jaish-e-Mohammad for å stå bak terrorangrepet mot det indiske parlamentet i New Delhi 13. desember. Bakgrunnen for angrepet skal være Kashmir-konflikten, som siden 1965 har ført til tre kriger mellom India og Pakistan. Indiske myndigheter hevder også at de to gruppene har støtte fra det pakistanske etterretningsvesenet ISI. Pakistan nekter for beskyldningene.

Krever bevis

Propagandakrigen mellom de to landene er blitt trappet opp dag for dag, og fredag ble den indiske ambassadøren i Pakistan kalt hjem.

Indiske myndigheter krever at Pakistan slår ned på Lashkar-e-Toiba og Jaish-e-Mohammad. Pakistan krever bevis for at pakistanske grupper sto bak attentatet mot parlamentsbygningen i New Delhi.

For president George W. Bush er denne saken blitt en virkelig hodepine. Bush har satt standard for at land som angripes av terrorister kan slå tilbake med krig. I stedet for å innrømme India denne retten til «selvforsvar» ber amerikanerne indiske myndigheter om å besinne seg, slik at situasjonen ikke kommer ut av kontroll. Det tas ikke nådig opp i New Delhi.

- Vi har vist nok tilbakeholdenhet, sier Indias statsminister Atal Behari Vajpayee.

Pakistan er også kommet i klemma etter opptrappingen i Kashmir. Pakistans president Pervez Musharraf har slått hardt ned på islamske fundamentalister etter terrorangrepene mot USA 11. september. Det har gjort ham upopulær i en del kretser.

Musharrafs største problem er at en del av de islamske fundamentalistgruppene han slår ned på, sl åss mot indisk overherredømme i Kashmir.

Flere av bin Ladens soldater har også kjempet på pakistansk side i Kashmir. Dit vil trolig mange av dem dra igjen, men for tida er det viktigst å skjule seg for amerikanske forfølgere.

- Trolig død

Pakistan har stengt deler av grenseområdene til Afghanistan og arrestert flere hundre medlemmer av al-Qaida. Nå kan tusenvis av pakistanske soldater bli sendt til Kashmir i stedet for å jakte på bin Laden.

Men uansett Kashmir-konflikten er stammeområdene i nordvestlige Pakistan et egnet skjulested for flyktende soldater fra Taliban og al-Qaida. Dette er lovløse territorier der pakistanske myndigheter ikke har kontroll og støtten til Taliban er stor.

I går hevdet Musharraf at bin Laden trolig er død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer