- Bin Laden kan være lurt av våpenhandlere

Amerikanske analytikere finner ingen tegn på at Osama bin Laden har klart å framstille atomvåpen. Mistenkelig materiale funnet i Afghanistan tyder på at al-Quaida kan ha blitt svindlet av våpensmuglere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En analyse av det som ble mistenkt å være radioaktivt materiale funnet i Afghanistan endte negativ.

al-Quaida utsatt for svindel?

Amerikanerne har ikke funnet noe som kan bevise at bin Laden har oppnådd sitt mål om å framstille kjernefysiske våpen.

Materialet som ble funnet og analysert er blikkbokser, disketter og dokumenter. Analysene viser at Bin Laden og al-Quaida muligens kan ha blitt lurt av våpenhandlere. På svartebørsen kan de ha fått tak i materiale dyppet i radioaktivt avfall for å lure en geigerteller, ifølge New York Times.

I Afghanistan har mer enn 110 offisielle bygninger, militære områder, terroristcamper, hus og huler blitt undersøkt. Amerikanske spesialstyrker er på leit etter hint om al-Quaidas planer for utvikling av avanserte terrorvåpen. Tre containere ble tatt med tilbake til USA for analyser.

Men ingen signifikante mengder med radioaktivt materiale ble altså funnet i containerne.

- Vi fant ingen typer alvorlig radioaktivt materiale. Det vi fant var ikke farlig. De har blitt svindla, slik mange mennesker blir, sier en talsmann fra Pentagon til New York Times.

- Verdien av våpna var lik null, sier en annen til avisa.

Har muligheten til å lage farlige våpen

Men de understreker at det er umulig å være sikre på at al-Quaida ikke har noe kjernefysisk materiale.

Al-Quaida har fortsatt lysten, ressursene og nettverket som gjør det mulig for dem å få tak i kjernefysisk materiale, biologiske og kjemiske våpen, som kan brukes i terrorangrep, mener talsmenn fra amerikansk etterretning.

Det som ble funnet denne gangen var svært primitivt:

Containerne var ikke merka med de vanlige, gule tegnene for radioaktivt materiale. De var heller ikke merka som medisinsk avfall. Det indikerer at de ikke kan ha blitt stjålet fra våpenlaboratorium eller militære installasjoner og sykehus.

De var dessuten i så dårlig stand at å nærme seg dem ville betydd at man utsatte seg for farlig stråling om innholdet hadde vært radioaktivt.

- En container hadde en dødningehode malt på med hånd, sier en ansatt i Forsvarsdepartementet.

Ondskapens akse

Søket etter våpen i Afghanistan viser at det er vanskelig å få tak i materiale til små atombomber eller andre typer våpen, skriver New York Times.

Analysene som er gjort forklarer en del av president Bush' tale 29. januar, der han advarte mot at terrorister kan slå seg sammen med stater som har biologisk, kjemisk eller kjernefysiske våpen. En slik allianse vil være logisk for terrorister som ikke klarer å få tak i våpen de trenger på det svarte markedet.

- Stater som dette, og deres terroristallierte, er en ondskapens akse, som truer verdensfreden. Ved å forsøke å få tak i masseødeleggelsesvåpen representerer disse regimene en alvorlig fare, sa Bush.

- Vi vet at al-Quiada jobber for å få tak i farlig kjemisk materiale og giftige substanser. Bin Laden har erklært at det er en religiøs plikt å få tak i ikke-konvensjonelle våpen, sier George J. Tenet i, sjef for den sentrale etterretninga.

Ingen bevis

Amerikanerne har heller ikke klart å finne bevis for at terrornettverket er i stand til å produsere kjemiske eller biologiske våpen i noen av sine huler, leire eller kommandosenter.

- Vi har sett beviser på at al-Quiada gjerne vil lage slike våpen, men vi har ennå ikke funnet spor som viser at de er i stand til det, sier Tommy R. Franks, general for de amerikanske troppene i Afghanistan. Omtrent 110 mistenkelige steder har blitt undersøkt for våpenproduksjon i det krigsherjede landet.

Svart våpenmarked

Kjernefysisk materiale omsettes stort sett av smuglere og svindlere på verdensbasis. Siden 1991 har 1000 tilfeller av ulovlig kjernetrafikk blitt rapportert inn ifølge en intern rapport fra Forsvarsdepartementet.

Ofte opplever kjøperne å bli svindlet.

- Alt du trenger er en liten mengde radioaktivt medisinsk avfall. En geigerteller vil vise utslag, og man kan selge til en person med lite kjennskap på området, forteller en ansatt i Forsvarsdepartementet til New York Times.

Amerikanerne bekymrer seg mest for at al-Quida skal få tak i materiale eller kunnskap fra kilder i Pakistan eller Russland, selv om landenes ledere hevder at det ikke er noe å frykte.

I en rapport til kongressen sier National Intelligence Council imidlertid at kjernefysisk materiale har blitt stjålet i Russland. Man antar at materialet har blitt smuglet ut, men de kjenner ikke til hvor det har havnet eller hvor farlig materialet er.

KONVENSJONELLE VÅPEN: Så langt har ikke amerikansk etterretning funnet beviser for annet enn konvensjonelle våpen i Afghanistan. Imidlertid forsøker al-Quaida ifølge amerikanerne å fremstille farligere våpen som kan brukes i terrorangrep.
ONDSKAPENS AKSE: President Bush hører på Sør-Koreas president Kim Dae-jung under en tale i Seoul 20. februar. Bush har erklært at nabolandet Nord-Korea er en del av ondskapens akse.