«Bin Laden» og Blitz ventet til demo mot Monsen i kveld

Vil inn på operataket, og har ikke tenkt å følge politiets planer.

KAN MØTE DEMONSTRANTER: Nina Karin Monsen vil ikke bli møtt med bare godord når hun ankommer Operahuset for å ta imot Fritt Ord-prisen i kveld. Foto: ANNIKEN MOHR
KAN MØTE DEMONSTRANTER: Nina Karin Monsen vil ikke bli møtt med bare godord når hun ankommer Operahuset for å ta imot Fritt Ord-prisen i kveld. Foto: ANNIKEN MOHRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Oslopolitiet har bare gitt tillatelse til en demonstrasjon i regi av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) - på trygg avstand fra Operahuset i kveld.

Men før Fritt Ord-prisen skal deles ut til Nina Karin Monsen i hovedstadens praktbygg klokka 19, kommer flere aksjonister til å bryte ut av den lovlige demonstrasjonen for å oppsøke prisvinneren direkte.

Blitz inviterer seg selv
Blant dem er en gruppe på 10-12 personer tilknyttet partiet Rødt. De vil, utstyrt med masker som forestiller blant andre Osama bin Laden, Paven og Sarah Palin, under navnet «Mørkemenn for Monsen» ha en markering «til støtte» for den omstridte debattanten.

- Vi vil være inne på opera-området for å vise vår motstand og ved inngangspartiet så vi får møtt Monsen. Vi støtter LLHs brede inativ, men vil også ha en mer spisset markering, opplyser Elin Volder Rutle i Rødt til Dagbladet.

Hun vil også overrekke en «tidsmaskin» i gave til Monsen, siden demonstrantene ønsker prisvinneren tilbake til 1600-tallet, der meningene hennes ifølge aksjonistene hører hjemme.

Rødt vil holde seg til verbale og visuelle virkemidler.

- Vi mener Monsen har rett til å si hva hun vil, men det er helt på trynet at hun blir gjort berømt med en pris for å være så kjip mot andre mennesker, sier Volder Rutle.

Også Blitz  har på sine hjemmesider lagt ut melding om demonstrasjon på operataket, men det er foreløpig uklart hvor mange fra det tidvis aggressive miljøet som har planlagt å delta.

- DRA TILBAKE TIL 1600-TALLET: Partiet Rødt, her ved Mimir Kristjansson, har tenkt å gi Monsen denne «tidsmaskinen» i gave for å sende henne tilbake til en tid der meningene hennes hører hjemme, ifølge aktivistene. Foto: RØDT
- DRA TILBAKE TIL 1600-TALLET: Partiet Rødt, her ved Mimir Kristjansson, har tenkt å gi Monsen denne «tidsmaskinen» i gave for å sende henne tilbake til en tid der meningene hennes hører hjemme, ifølge aktivistene. Foto: RØDT Vis mer

- Jeg regner med det kommer en god del folk fra Blitz, dette er en sak de engasjerer seg i, sier Rødt-politikeren, som understreker at hun ikke har koordinert partiets aksjon med det løst organiserte Blitz-miljøet.

Ubudne operagjester
Informasjonssjef Sverre Gunnar Haga ved Den norske opera opplyste i forrige uke at også selve operataket er leid av Fritt Ord i kveld, og at det derfor ikke er gitt tillatelse til noen form for markeringer fra meningsmotstandere der.

- Vi har sagt nei til en demonstrasjon denne dagen fordi Fritt Ord har leid operaen, både inne og ute. Taket er opptatt, rett og slett, sa Haga da.

Politiet har bare gitt aksept for LLH-demonstrasjonen, med appeller fra blant andre Kim Friele, som skal foregå på Christian Frederiks plass ved Østbanehallen - bedre kjent som «Plata».

- LLH, som vi bare har gode erfaringer med, har søkt grunneier og har varslet oss om at de forventer et oppmøte på rundt 600-1000 personer klokka 18, sier stabssjef Johan Fredriksen ved fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Også han slår fast at operataket i kveld er forbeholdt Fritt Ord-seremonien, men vil ikke gå inn på hvor grensen går i politiets øyne om demonstranter beveger seg i den retningen.

- Men Christian Fredriks plass er et klart definert område. Vi har løpende dialog med arrangøren, og ser an situasjonen, sier Fredriksen, som i utgangspunktet ikke har informasjon som tilsier at det blir bråk, heller ikke fra Blitz
.

- Hvis Blitz er der og støtter demonstrasjonen som den ansvarlige arrangøren står bak, er det helt greit. Jeg forventer at det er ytringer som i kveld står i fokus, noe annet ville nesten ha ført til at hele vitsen med en slik markering forsvant. I den grad noen gjør krav på på tolerense må de også vise toleranse, sier politiinspektøren.

HUSK! Dagbladet inviterer klokka 17 i kveld  til paneldebatt om Fritt Ord-prisen, før utdelingen

- IKKE INFO OM BRÅK: Johan Fredriksen, som har oppsynet med politiets planlegging av demonstrasjoner i Oslo, håper og tror demonstrantene holder seg til ytringer og ikke gjør noen fysiske utfall. Akrivfoto: SCANPIX
- IKKE INFO OM BRÅK: Johan Fredriksen, som har oppsynet med politiets planlegging av demonstrasjoner i Oslo, håper og tror demonstrantene holder seg til ytringer og ikke gjør noen fysiske utfall. Akrivfoto: SCANPIX Vis mer