Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bin Laden skutt i hodet

USAs mest ettersøkte mann holdt kvinne som menneskelig skjold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en tale til nasjonen i natt norsk tid kunngjorde Barack Obama at USA har drept Osama bin Laden, mannen som sto bak terrorangrepet 11. september 2001.

- I dag kan jeg si til det amerikanske folket og til verden at USA har gjennomført en operasjon som drepte Osama bin Laden, lederen av al-Qaida, og en terrorist som er ansvarlig for drapene på tusenvis av uskyldige menn, kvinner og barn, sier Obama.

Les hele talen her.

Et bilde av det som skulle være bin Ladens lik har i dag sirkulert i en rekke medier, blant annet Dagbladet.no. Nyhetsbyrået AP opplyser nå at de ikke får verifisert at bildet er av liket, og har derfor trukket det. Det var pakistansk TV som først viste bildet.

Funnet i villa Etter at bin Laden unnslapp amerikanske tropper i Tora Bora-fjellene i Afghanistan i 2001, mistet USAs etterretning sporet. I mange år viste de ikke hvor han var. I august i fjor fikk de omsider nye spor å gå etter. I talen i natt fortalte Obama at det hadde tatt måneder å følge opp og få bekreftet informasjonen.

- I forrige uke besluttet jeg at vi hadde nok informasjon til å gå til angrep. I dag gikk en liten gruppe amerikanske soldater til et målrettet angrep. Etter en skuddveksling, ble Osama bin Laden drept. Ingen amerikanere ble skadd i angrepet, sier Obama.

Bin Laden befant seg på et skjulested langt inne i Pakistan. Han ble funnet i en villa et tett befolket område i byen Abbottabad, et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad etter nitid etterforskning, ifølge presidenten.

Amerikansk etterretning ble mistenksomme fordi villaen var sterkt bevoktet, ikke hadde telefon- eller internettforbindelse og fordi det bodde flere mennesker der enn det som var opplyst

Obama sier han ble drept av amerikanske spesialstyrker søndag. Styrkene tok vare på liket for å kunne bevis at han er død.

Den pakistanske etterretningstjenesten (ISI) skal ha vært på stedet under aksjonen natt til mandag. Men av frykt for lekkasjer skal USA ikke ha delt etterretningsinformasjon på forhånd med noe annet land, inkludert Pakistan.

- Skutt i hodet CNN siterer etterretningskilder på at Osama ble skutt i hodet. Det var med andre ord ikke et luftangrep som førte til at mannen som har vært øverst på USAs terrorliste de siste ti årene ble drept. 

En talsmann for den amerikanske regjeringen sier at bin Laden kjempet i mot angrepet og ble drept i skuddveksling. Tre andre menn, og en kvinne som ble brukt som menneskelig skjold, ble også drept i den dramatiske aksjonen som tok bare 40 minutter, opplyser amerikanske myndigheter til CNN.

Ifølge amerikanske offisielle kilder er en av  bin Ladens voksne sønner blant de drepte.
Ingen amerikanere mistet livet i aksjonen, men et amerikansk helikopter krasjet av tekniske årsaker, og ble ødelagt, får CNN opplyst.

I talen kaller Obama angrepet 11. september «det verste angrepet på det amerikanske folket i historien».

- Bildet av 11.september er etset inn i nasjonens minne, sier han.

- Nesten 3000 av våre innbyggere ble tatt fra oss den gangen. Vi har aldri glemt deres tap. Dagens prestasjon er et bevis på vårt lands storhet og besluttsomheten til det amerikanske folk. Amerikanere kan gjøre alt de bestemmer seg for, sier Obama. 

På Ground Zero, åstedet for terroangrepet i 2001, har tusenvis av amerikanere feiret drapet i natt.

Lang jakt Men jakten på Osama bin Laden har vært lang og vond for USA. Krigen i Afghanistan og senere Irak har kostet store summer, og samtidig har al-Qaida gjennomført aksjoner kontinuerlig.

Den lange jakten var også sentral i Obamas tale.

- I løpet av de siste ti årene har vi takket være utrettelig og heroisk arbeid fra hæren og etterretningstjenesten, gjort store framskritt. Vi har hindret terrorangrep og styrket sikkerheten her hjemme. I Afghanistan fjernet vi Taliban-regimet, som hadde gitt bin Laden og al-Qaida en frihavn, sa Obama.

- Men Osama bin Laden unngikk å bli fanget og klarte å flykte over grensen til Pakistan. Samtidig fortsatte al-Qaida å operere fra grensen og gjennom sine bånd rundt om i verden, sa Obama.

- I mer enn to tiår har bin Laden vært al Qaidas lederskikkelse og symbol, og han har fortsatt å forberede angrep mot vårt land, våre venner og våre allierte. Bin Ladens død er det viktigste framskrittet til nå i vår nasjons kamp for å bekjempe al-Qaida, sa presidenten.

- SKUTT I HODET:  Osama bin Laden er drept, ifølge USA. Han skal være skutt i hodet under en aksjon iPakistan. Bilde fra en pressekonferanse i Afghanistan i 1998. Arkivfoto: REUTERS
- SKUTT I HODET: Osama bin Laden er drept, ifølge USA. Han skal være skutt i hodet under en aksjon iPakistan. Bilde fra en pressekonferanse i Afghanistan i 1998. Arkivfoto: REUTERS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!