- bin Laden var i Tora Bora

Bush-administrasjonen har kommet fram til at Osama bin Laden var i Tora Bora-fjellene under kampene i fjor. De mener han kom seg unna i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterretningsoffiserer har funnet det de mener er avgjørende bevis for at bin Laden startet motstanden i Tora Bora-fjellene, og at han selv var tilstede i hulekompleksene. Bevisene skal være etterretningsrapporter, fra avlyttet samband.

Selv om det fremdeles er en liten mulighet for at han også endte sitt liv i grottene, mener USA nå at bin Laden klarte å komme seg unna under de første dagene etter at offensiven startet før jul i fjor.

USA betegner det som et stort nederlag. Ifølge Washington Post mener de fleste innen etterretningstjenesten at det var general Tommy R. Franks som feilvurderte situasjonen.

Franks ledet offensiven i Tora Bora-fjellene, og skal ha stolt for mye på sine afghanske allierte under de første dagene av offensiven. Franks har nå endret strategi og bruker amerikanere i fremste rekke på bakken under offensivene.

Under kampene ved Tora Bora, skal lokale militsledere ha tatt imot penger for å la al-Qaida-kjempere få slippe penger. Flere av dem skal også ha hjulpet dem uten betaling.

De amerikanske soldatene deltok ikke i kampene før etter tre dagers krigføring.

De amerikanske bombeflyene slapp de første bombene over fjellområdet den 30. november i fjor. Flere av al-Qaida-fangene som ble tatt under kampene skal uavhengig av hverandre ha fortalt at bin Laden skal ha vært i området den 3. desember.

- Vi kan ikke være sikre, men vi har konkludert med at han var der, og konklusjonen blir bare styrket etter som tiden går, sier en anonym etterretningskilde til den amerikanske avisa.

Les hele artikkelen på Washigton Post her

<B>STAKK AV: Osama bin Laden.
<B>FEILVURDERTE: General Tommy R. Franks.