Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bin Laden-video pisker opp valgkampen

Mens Osama bin Laden truer USA med nye angrep, kniver John Kerry og George W. Bush om hvem som kan gjøre mest for å få fatt i terrorlederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er usikkert om videoen og truslene fra al-Qaidas leder vil påvirke den amerikanske presidentvalgkampen. Men begge kandidatene var kjapt ute med å kommentere opptaket, hvor bin Laden truer USA med nye angrep og sier at president Bush har ført landets befolkning bak lyset.

- Trass i at vi er i det fjerde året etter 11. september, fører Bush dere ennå bak lyset og skjuler de virkelige årsakene til angrepet for dere. Det betyr at grunnene til å gjenta det som skjedde, fortsatt er der, sa han.

Nasjonal sikkerhet har vært et hett tema i den amerikanske valgkampen, men det er likevel uklart hvilken virkning videoen kan få i forbindelse med valget kommende tirsdag. Noen velgere kan bli minnet om at bin Laden fortsatt er på frifot og at Bush ikke har greid å få tak i ham, mens andre kan reagere ved å stille seg lojalt bak landets president og øverstkommanderende.

- Lar oss ikke skremme

- Amerikanerne vil ikke la seg skremme eller påvirke av en av nasjonens fiender, fastholdt Bush da han kommenterte videoen fra terrorlederen.

Presidentens uttalelse var svært kort, og han avsluttet med å si at han var sikker på at USA vil vinne fram i kampen mot terroristene.

Senator Kerry lover på sin side å finne og drepe Osama bin Laden dersom han blir valgt til USAs neste president.

- Som svar på denne videoen fra Osama bin Laden: La meg bare gjøre det krystallklart at vi som amerikanere er forent i vår besluttsomhet i arbeidet med å finne og avlive Osama bin Laden og terroristene, sa demokratenes presidentkandidat.

- De er barbarer. Det er ikke den ting jeg ikke vil foreta meg for å finne, ta til fange eller drepe terrorister, hvor enn de måtte befinne seg, hva enn det måtte kreve, sa Kerry på rullebanen på flyplassen i West Palm Beach.

Kerry kritiserte også Bush for at han ikke har klart å få tak i bin Laden, men presidenten avskrev kritikken som skammelig.

Ville stanse videoen

USA ba den arabiske TV-stasjonen Al-Jazeera om ikke å sende den siste videoen fra Osama bin Laden, ifølge en høytstående tjenestemann fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Amerikanske diplomater skal på forhånd ha fått en kopi av videoen, og deretter ha gjort et mislykket forsøk på å påvirke TV-stasjonen til ikke å sende opptaket.

- Vi fikk en kopi av videoen noen timer før den ble vist. Vi ba dem om ikke å sende den, fordi vi synes ikke de burde gi terrorister som oppfordrer til drap på sivile, et podium, sier tjenestemannen på betingelse av anonymitet.

Tror den er ekte

Det hvite hus mener den siste videoen, som ble sendt på Al-Jazeera fredag kveld, er ekte og dessuten innspilt nylig.

- Våre etterretningsmiljøer sier de tror den er ekte og at den ble tatt opp nylig, sier Scott McClellan, som er talsmann for Det hvite hus.

Men ifølge en amerikansk tjenestemann inneholdt ikke bin Laden-videoen noen spesifikk trussel. Det hvite hus har derfor besluttet at terrorberedskapen ikke skal endres som følge av videoopptaket, ifølge McClellan.

Al-Jazeera fikk videoen fredag, men en av kanalens redaktører ville ikke si hvordan kanalen fikk tak i opptaket.

Osama bin Laden, som nå er i slutten av 40-årene, går også lenger enn tidligere i å ta på seg skylden for terrorangrepene mot USA 11. september i den nye videoen.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media