bin Laden ville myrde Clinton

NEW YORK (Dagbladet): Osama bin Laden ga ordre om å gjennomføre attentat mot president Bill Clinton under presidentens besøk i Asia i 1994. Bombemannen Ramzi Yousef, som er dømt for å stå bak bomben i World Trade Center, skulle utføre attentatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Attentatet skulle skje i Manila, der Clinton innledet et fem dager langt statsbesøk 12. november i 1994. Planen var å bruke en rakett eller et kjemisk våpen mot Clinton.

Drapsplanene falt i fisk fordi sikkerhetstiltakene rundt den amerikanske presidenten var for omfattende. Det ble lagt nye planer for et attentat i februar i Pakistan. Men president Clinton avlyste sitt planlagte besøk til dette landet.
Kilder forteller til avisa The New York Post at en føderal storjury på Manhattan er blitt forelagt bevisene for attentatplanene.

Fortalte til FBI

Juryen vedtok for flere uker siden å reise tiltale mot bin Laden, men vedtaket er holdt hemmelig.

Ramzi Yousef forklarte seg om attentatplanene til FBI før han ble brakt fra Pakistan til USA i 1995 for å stilles for retten for bombeangrepet på World Trade Center i 1993. Ramzi Yousef forklarte ikke at attentatordren kom fra Osama bin Laden. Den forbindelsen ble i stedet etablert av opplysninger fra en av bin Ladens tidligere viktige medarbeidere, Wali Khan Amin Shah. Han har gitt amerikanske politimyndigheter nye opplysninger om bin Laden.

Osama bin Laden er ikke blitt observert siden rundt 70 krysserraketter til en pris av 7,5 millioner kroner stykket, regnet ned over leirene hans i de afghanske fjellene. Amerikanske myndigheter sier de regner med at terrorlederen slapp unna angrepet uten skader, slik Taliban-lederne i Afghanistan hevder. Han holder bare en lav profil akkurat inntil videre.

Tiltale

Storjuryen i New York ble satt ned for mer enn ett år siden for å granske bevis for terroristaktivitet, med særlig fokus på Osama bin Laden. Vedtaket om å reise tiltale mot den saudiarabiske mangemillionæren i fjellene i Afghanistan ble fattet i god tid før angrepet med krysserraketter 7. august i år, skriver telegrambyrået AP.
Juryen vedtok å reise tiltale etter at Osama bin Laden offentlig oppfordret til drap på amerikanske borgere.

Storjuryen ble satt ned etter at 19 amerikanske soldater ble drept i juni 1996 av en bilbombe som ble kjørt inn i et militært, amerikansk leilighetskompleks i Saudi-Arabia. Det forelå mistanke om at Osama bin Laden var en av dem som sto bak terrorangrepet. Etter bombeangrepet på leirene i Afghanistan har en angivelig talsmann for bin Laden sagt at han tar på seg ansvaret for bilbomben i Saudi-Arabia.