HVORDAN UNNGÅ Å BLI DREPT:  Ifølge USAs antiterrorsenter har Osama bin Laden tidligere skrevet et brev hvor han tipset Al-Qaida i islamistisk Maghrebs (AQMI) leder om å gjemme seg i trær dersom han skulle bli angrepet av droner. Nyhetsbyrået AP har nå funnet en tipsliste for å unngå å bli drept av droner i en bygning som tidligere var opkkupert av AQMI i Timbuktu i Mali. Foto: REUTERS / U.S. Air Force / Lt Col Leslie Pratt og AP Photo / NTB Scanpix
HVORDAN UNNGÅ Å BLI DREPT: Ifølge USAs antiterrorsenter har Osama bin Laden tidligere skrevet et brev hvor han tipset Al-Qaida i islamistisk Maghrebs (AQMI) leder om å gjemme seg i trær dersom han skulle bli angrepet av droner. Nyhetsbyrået AP har nå funnet en tipsliste for å unngå å bli drept av droner i en bygning som tidligere var opkkupert av AQMI i Timbuktu i Mali. Foto: REUTERS / U.S. Air Force / Lt Col Leslie Pratt og AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Bin Ladens 22 tips for å unngå drapsdroner

Al-Qaida-terrorister la igjen hefte da de flyktet fra franske styrker i Mali forrige måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 28. januar i år rykket franske soldater inn i byen Timbuktu, som et ledd i sin plan om å gjenerobre maliske byer og ta islamistiske opprørere.

Før de franske styrkene nådde byen, flyktet militsen Al-Qaida i islamistisk Maghreb (AQMI), som hadde okkupert en bygning i Timbuktu, melder Huffington Post.

Da journalister i nyhetsbyrået Associated Press (AP) så oppsøkte denne bygningen, fant de en kopi av et tips-hefte for å unngå å bli drept av droner, signert islamistgruppa.

Tipsene går på hvordan islamistene kan kamuflere seg med røyk fra påsatte bildekk, stå i skyggen av trær og rømme fra biler dersom en drone følger den.

Publisert på jihadist-forum Rådene, som opprinnelig er skrevet av et høytstående medlem av Jemens al-Qaida, ble også publisert på et jihadist-forum én måned etter Osama bin Ladens død for to år siden.

Den gang påpekte tidligere CIA-agent, Bruce Reidel, at dronetipsene beviste at terroristgruppa hadde et omfattende nettverk på tvers av verdens landegrenser.

- Dette nye dokumentet viser at vi ikke lenger har å gjøre med et isolert, lokalt problem. Det viser at vi står overfor en fiende som samhandler på tvers av kontinenter, sa han.
Fra bin Laden Ifølge nyhetsbyrået AP er det mulig at tips nummer ti stammer fra den avdøde Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

Rådet handler om å gjemme seg i ly av trær, noe bin Laden tidligere har tipset AQIM-lederen om.

«Jeg vil at brødrene i AQIM skal vite at trær hjelper mujahedin og tilbyr dem ly. Trær vil gi mujahedin friheten til å bevege seg, spesielt dersom fienden sender spionfly,» skrev bin Laden ifølge USAs antiterrorsenter.

De 22 rådene for å unngå å bli drept av droner er:

1. Ved hjelp av det russiskproduserte verktøyet «Sky grabber», som måler dronebølger og frekvenser, er det mulig å få vite dronens misjon. Dette verktøyet kan kjøpes for 2595 amerikanske dollar og personen som bruker enheten bør ha kjennskap til datamaskiner.

2.  Bruk verktøy som kringkaster frekvenser eller pakker av frekvenser for å forvirre og ødelegge frekvensene som brukes av fienden for å kontrollere dronen. Mujahidin-krigere har lyktes med dette ved å bruke det russisk-lagde verktøyet «Racal».

3. Spre glassbiter på taket av bilen eller på taket av bygningen for å reflektere signaler.

4. Gi en gruppe dyktige snikskyttere i oppdrag å jakte på dronen, spesielt om dronen flyr lavt - seks kilometer over bakken eller mindre.

DØD: Osama bin Laden, som var hovedmistenkt for terrorangret i New York 11, september 2001, ble skutt og drept av amerikanske styrker for to år siden. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
DØD: Osama bin Laden, som var hovedmistenkt for terrorangret i New York 11, september 2001, ble skutt og drept av amerikanske styrker for to år siden. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

5. Forstyr elektrisk signalkommunikasjon ved å bruke en vanlig vann-løftende dynamo utstyrt med en 30 meter lang kobberstang.

6. Forstyr elektronisk signalkommunikasjon ved å skape energi ved bruk av gammelt elektrisk utstyr døgnet rundt for å tiltrekke elektroniske bølgeenheter, slik den jugoslaviske hæren gjorde da de brukte mikrobølgeovner til å forvirre NATO-raketter.

7. Bruk vanlige metoder for å forvirre fienden og ikke søk tilflukt i et permanent hovedkvarter.

8. Oppdag dronen ved bruk av velplasserte nettverk som kjenner den igjen, og advar alle enheter mot å bevege seg i området.

9. Unngå å bli direkte eller indirekte sett, særlig om natta.

10. Gjem deg under tjukke trær, de er den beste beskyttelsen å bli oppdaget av dronefly.

11. Opphold deg på steder som sola ikke når, som i skygger fra bygninger og trær.

12. Unngå all bruk av kommunikasjon gjennom trådløst nettverk.

13. Parker kjøretøy og hold deg langt bort fra dem, spesielt når du blir jaget eller under kamp.

14. Lur dronen ved å gå inn i bygninger med flere innganger og utganger.

15. Bruk underjordiske tilfluktsrom.

16. Unngå å samles i åpne områder, og i akutte tilfeller kan du bruke bygninger med flere dører eller utganger.

17. Organiser anti-spiongrupper for å lete etter spioner og agenter.

18. Konstruer falske sammenkomster ved å bruke dukker som plasseres i grøfter for å villede fienden.

19. Dersom du oppdager at en drone følger etter bilen din, forlat bilen umiddelbart. Personer om bord bør alle gå i forskjellige retninger fordi flyene ikke er i stand til å følge etter alle. 

20. Bruk steder med naturlige barrikader som skog og huler dersom det er behov for trening eller sammenkomster.

21. Dersom du blir utsatt for hyppige angrep, tenn på dekk slik at røyken kamuflerer deg.   

22. Ledere eller andre som er spesielt ettertraktet bør ikke bruke kommunikasjonsutstyr fordi fienden vanligvis bruker utstyr som gjenkjenner, identifiserer og lokaliserer stemmer.

Du kan også lese hele dokumentet her.

4000 franske soldater Da NATO startet intervensjonen i Libya, bidro dette til at våpen havnet i hendene på radikale grupper sør For Sahara.

Frankrike har nå utplassert 4000 soldater i Mali, og EU planlegger også å sende styrker til landet - for å lære opp og trene maliske regjeringssoldater.

- Operasjonen vil vare så lenge det er nødvendig, sa Frankrikes president Francois Hollande da intervensjonen startet i midten av januar i år.