Bin Ladens drapsmann fryses ut av medsoldater

Robert O'Neill står fram som mannen som skjøt og drepte al-Qaida-leder Osama bin Laden.

DREPT: Den fryktede al-Qaida-lederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan 2. mai 2011. Foto: AP Photo
DREPT: Den fryktede al-Qaida-lederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan 2. mai 2011. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Soldaten Robert O'Neill fra amerikanske Navy SEAL, bekrefter i et intervju med Washington Post at han avfyrte de dødelige skuddene mot den forhatte terroristlederen inne i hans skjulested i Pakistan 2. mai 2011. Avisa har også fått to uavhengige SEAL-soldater til å bekrefte identiteten hans.

38-åringen fra Montana var blant de første soldatene som stormet inn i bygningen hvor bin Laden oppholdt seg under den svært risikable operasjonen.

Etter planen skulle O'Neill ha offentliggjort identiteten sin neste uke med intervjuer til Fox News og Washington Post i neste uke, men nettsiden SOFREP, som drives av tidligere SEAL-soldater, avslørte nyheten tidligere i protest mot O'Neills kontroversielle beslutning om å stå fram.

Anklages for løgn En rekke av hans medsoldater er rasende. Han anklages av anonyme kilder til blant andre Daily Mail både for å juge og skryte på seg rollen som skytteren for å oppnå berømmelse og tjene penger.

- Den ekte skytteren ville aldri diskutert dette offentlig, sier en kilde til avisa.

Nå har de øverste lederne for spesialstyrkene også skrevet et brev til Naval Special Warfare ranks hvor de i harde ordelag angriper O'Neill og det andre medlemmet av SEAL-laget som har snakket offentlig om hendelsen, Matt Bissonnette. Han ga ut boka «No Easy Day» og snakket med CBS-programmet 60 Minutes om hendelsen

- Et kritisk prinsipp i vår profesjon er å ikke reklamere for vårt arbeid eller søke anerkjennelse for våre handlinger. Vi ignorerer ikke våre kjerneverdier for offentlig berømmelse eller økonomisk vinning, skriver de to SEAL-sjefene Brian Losey og Michael Magaraci i et brev til Naval Special Warfare ranks, ifølge Washington Post.

De advarer også om at det er forbudt å røpe hemmeligstemplet informasjon, og at brudd på dette forbudet vil bli forfulgt rettslig.

Møtte 11. september-pårørende Selv sier O'Neill at han tok beslutningen om å stå fram etter at han møtte pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001 i World Trade Center i New York. I det følelsesladde møtet med pårørende før åpningen av museet bestemte den tidligere SEAL-soldaten seg spontant for å snakke om hvordan bin Laden døde.

- Familiene fortalte meg at det hjalp dem med en form for avslutning, forklarer O'Neill.

Tidligere har han fortalt anonymt om det berømte raidet til Esquire magazine i februar 2013. Der ble han bare omtalt som «skytteren».

I artikkelen forteller O'Neill hvordan han og fem andre spesialsoldater tok seg inn i bin Ladens skjulested i Abbottabad i Pakistan. Til slutt kom de fram til tredje etasje, der bin Laden bodde med sine koner. Andre soldater forsvant inn i andre rom, og O'Neill befant seg til slutt rett bak soldaten som gikk først.

- Kvinne foran seg Da bin Laden dukket opp i soveromsdøra, skal soldaten som sto fremst ha bommet med sitt skudd.

- Jeg rullet meg forbi ham inn i rommet. Der sto bin Laden. Han hadde hendene sine på skuldrene til en kvinne og dyttet henne forover, fortalte O'Neill.

TRØBBEL: Et av helikopterne de amerikanske spesialstyrkene brukte for å ta seg inn til al-Qaida-leder Osama bin Ladens gjemmested i Pakistan, ble skadet under landing. Likevel klarte soldatene å ta seg inn og henrette terrorlederen 2. mai 2011. Foto: REUTERS/Stringer/Files
TRØBBEL: Et av helikopterne de amerikanske spesialstyrkene brukte for å ta seg inn til al-Qaida-leder Osama bin Ladens gjemmested i Pakistan, ble skadet under landing. Likevel klarte soldatene å ta seg inn og henrette terrorlederen 2. mai 2011. Foto: REUTERS/Stringer/Files Vis mer

Med nattsikte kunne han se bin Laden tydelig, selv om det var helt mørkt i rommet.

- I samme øyeblikk skjøt jeg ham to ganger i panna, fortalte O'Neill til Esquire.

Ifølge ham døde bin Laden umiddelbart.

I intervjuet med magasinet forteller han også om hvordan han har pengeproblemer og sliter fordi han ikke har helseforsikring. Nå mistenker kritikerne at han stiller opp med navn og bilde for å tjene penger.

Trodde han skulle dø O'Neill hadde vært med i de amerikanske spesialstyrkene i 15 år, og var en del av eliteenheten SEAL Team 6 da han ble sendt på bin Laden-oppdraget. Tidligere har han deltatt i andre farlige operasjoner, som redningsaksjonen for kaptein Richard Phillips, som ble tatt til fange av pirater utenfor kysten av Somalia. I 2013 ble hendelsen til filmen «Captain Phillips» med Tom Hanks i hovedrollen.

Bin Laden-operasjonen skal imidlertid ha vært den første hvor han trodde at han kom til å bli drept, fordi de antok at eiendommen til terroristlederen ville være tungt bevoktet.

- Jeg trodde ikke jeg ville overleve, sier han til Washington Post.

FULGTE OPERASJONEN: USAs president, Barack Obama og andre ledere i hans administrasjon, som visepresident Joe Biden, daværende utenriksminister Hillary Clinton og daværende forsvarsminister Robert Gates fulgte operasjonen mot bin Laden direkte via kamera på SEAL-soldatenes hjelmer. Foto: REUTERS/White House/Pete Souza/Handout via Reuters/Files
FULGTE OPERASJONEN: USAs president, Barack Obama og andre ledere i hans administrasjon, som visepresident Joe Biden, daværende utenriksminister Hillary Clinton og daværende forsvarsminister Robert Gates fulgte operasjonen mot bin Laden direkte via kamera på SEAL-soldatenes hjelmer. Foto: REUTERS/White House/Pete Souza/Handout via Reuters/Files Vis mer