Bin Ladens «fredstilbud» avvises i Europa

De europeiske stormaktene og EU avviser blankt forslaget om våpenhvileforhandlinger som Osama bin Laden framsetter i et angivelig lydopptak av ham. Amerikanske CIA tror lydopptaket er ekte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den britiske utenriksministeren Jack Straw var ikke særlig forsonlig i sin respons til forslaget.

- Man må behandle slike forslag fra al-Qaida med den forakt de fortjener, sa Straw, og legger til at al-Qaida er en «drapsorganisasjon».

Tysklands statsminister Gerhard Schröder avviser at det kan komme på tale å forhandle med «terrorister og farlige kriminelle som Osama bin Laden», ifølge en talsmann.

- Det internasjonale samfunnet må sammen fortsette kampen mot terror, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået DPA.

Italia mener også at tilbudet er uhørt: - Det er fullstendig utenkelig at vi skulle innlede forhandlinger med bin Laden. Alle forstår det, sier utenriksminister Franco Frattini. Og Frankrikes president Jacques Chirac sluttet seg til dette.

Lydbånd

Den arabiske TV-kanalen Al-Arabiya offentliggjorde torsdag et lydbånd med en stemme som angivelig tilhører Osama bin Laden. Europeiske land får her løfte om våpenhvile hvis de slutter å angripe muslimer. Samtidig heter det at det ikke er aktuelt å inngå våpenhvile med USA, og det loves hevn for drapet på den palestinske Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin, som ble likvidert av Israel 22. mars.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.