Bin Ladens «fredstilbud» avvises i Europa

De europeiske stormaktene og EU avviser blankt forslaget om våpenhvileforhandlinger som Osama bin Laden framsetter i et angivelig lydopptak av ham. Amerikanske CIA tror lydopptaket er ekte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den britiske utenriksministeren Jack Straw var ikke særlig forsonlig i sin respons til forslaget.

- Man må behandle slike forslag fra al-Qaida med den forakt de fortjener, sa Straw, og legger til at al-Qaida er en «drapsorganisasjon».

Tysklands statsminister Gerhard Schröder avviser at det kan komme på tale å forhandle med «terrorister og farlige kriminelle som Osama bin Laden», ifølge en talsmann.

- Det internasjonale samfunnet må sammen fortsette kampen mot terror, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået DPA.

Italia mener også at tilbudet er uhørt: - Det er fullstendig utenkelig at vi skulle innlede forhandlinger med bin Laden. Alle forstår det, sier utenriksminister Franco Frattini. Og Frankrikes president Jacques Chirac sluttet seg til dette.

Lydbånd

Den arabiske TV-kanalen Al-Arabiya offentliggjorde torsdag et lydbånd med en stemme som angivelig tilhører Osama bin Laden. Europeiske land får her løfte om våpenhvile hvis de slutter å angripe muslimer. Samtidig heter det at det ikke er aktuelt å inngå våpenhvile med USA, og det loves hevn for drapet på den palestinske Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin, som ble likvidert av Israel 22. mars.

Stemmen sier også at terrorangrepet i Madrid 11. mars, som tok livet av 191 personer, var en hevn for Spanias handlinger i Irak, Afghanistan og «Palestina».

- Det som skjedde 11. september og 11. mars er gjerninger som kommer tilbake til dere slik at dere skal vite at sikkerhet er et nødvendig gode for alle, lyder budskapet.

- Trolig ekte

En tjenestemann i den amerikanske etterretningstjenesten CIA sier de tror det er sannsynlig at lydbåndet er ekte.

- Etter en teknisk analyse er det CIAs vurdering at stemmen sannsynligvis tilhører Osama bin Laden, sier tjenestemannen. Han sier lydopptaket trolig er gjort i løpet av de siste ukene.

- Det kan synes som et forsøk på å drive en kile mellom Europa og USA, sier tjenestemannen.

Også europeiske og israelske sikkerhetsanalytikere slutter seg til denne vurderingen.

- Al-Qaidas taktikk er splitt og hersk. De ønsker å undergrave den europeiske koalisjonen mot terror innenfra ved å spille de allierte ut mot hverandre. Det har allerede fungert i Madrid, sier en israelsk etterretningskilde.

- Ikke lytt

Den påtroppende spanske utenriksministeren Miguel Angel Moratinos sier at spanjoler ikke bør lytte til lydbåndet, mens EU-kommisjonens leder Romano Prodi fastslår at det ikke kommer på tale å forhandle så lenge terrortrusselen består.

Spanske myndigheter har sendt militære styrker til Irak og har også en styrke i Afghanistan.

Amerikanske styrker jakter fortsatt på bin Laden, som antas å skjule seg i Afghanistan eller Pakistan.

(NTB)

- FORAKT: Storbritannias utenriksminister Jack Straw mener «fredsforslaget» som angivelig stammer fra Osama bin Laden må behandles med «den forakt det fortjener».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer