Bin Ladens høyre hånd tatt

Amerikanske myndigheter tror de har arrestert al-Qaidas fremste terrorist-rekrutterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske og pakistanske sikkerhetsstyrker driver en intens klappjakt på al-Qaida-folk og terroristsympatisører i pakistanske flyktningeleire. Amerikanerne tror de fanget en høytstående offiser i al-Qaida-nettverket under et raid forrige onsdag. Rundt 60 personer skal ha blitt tatt til fange av sikkerhetsstyrkene, og en av de arresterte skal altså være Abu Zubaydah, en av Osama Bin Ladens viktigste terroroffiserer.

Abu Zubaydah skal ha vært en aktiv rekrutterer av frivillige al-Qaida-soldater i Pakistan, og organiserte den militære treningen for dem. Zubaydah skal også ha fordelt rekruttene til terroristceller etter opplæringen.

Men det har vist seg vanskelig for amerikanerne å få bekreftet at mannen virkelig er Zubaydah. Han opererer under mange navn, og amerikanerne skal ha brukt diverse metoder for å få bekreftet identiteten hans, blant annet ved hjelp av fotosammenligninger og avhør av soldater som har jobbet sammen med Zubaydah. Men bildematerialet Zubaydah er sparsomt ettersom han har vært en mester i å skjule seg for amerikansk etterretning i flere år av gangen.

- Det virker som det er Abu Zubaydah, men vi er ikke 100 prosent sikre enda, sier en anonym militær kilde til BBC.

Zubaydah skal også ha blitt skutt flere ganger da han forsøkte å flykte fra sikkerhetsstyrkene, og helsetilstanden hans er usikker. Han skal i øyeblikket få medisinsk behandling av amerikanerne, men ubekreftede meldinger skal ha det til at han allerede er sendt ut av Pakistan, muligens til den omstridte Guantanamo-basen på Cuba.

Dersom amerikanerne virkelig har slått kloa i Zubaydah vil det være det høyest rangerte al-Qaida-medlemmet som har blitt fanget etter 11. september. Ifølge CNN skal Zubaydah være den tredje mest ettersøkte av al-Qaida-terroristene, etter Osama Bin Laden og Ayman al Zawahiri.

Amerikanerne mener Zubaydah står bak planene om å sprenge den internasjonale flyplassen i Los Angeles, samt et forsøk på å sprenge et populært amerikansk hotell i Jordan. Amerikansk etterretning hevder også at Zubaydah var mannen som skulle aktivere terroristcellene før planlagte terrorangrep skulle utføres.

Abu Zubaydah har allerede blitt dømt til døden i Jordan.

Les hele artikkelen på BBC her.

Les hele artikkelen på CNN her.

john.rasmussen@dagbladet.no

PÅ JAKT: Pakistanske og amerikanske styrker jakter ustanselig på ettersøkte al-Qaida medlemmer. Abu Zubaydah skal ha blitt fanget i den pakistanske byen Lahore.