bin Ladens krigsplan

Når USA angriper Irak, vil Osama bin Laden lese en erklæring der han oppfordrer alle muslimske land til å slå tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrornettverket al-Qaidas leder er verdens mest ettersøkte. Jakten på ham er intensivert i Pakistan etter at organisasjonens operasjonsleder ble arrestert i Rawalpindi for en drøy uke siden.

USAs og Pakistans etterretningstjenester tror bin Laden fortsatt kan holde seg skjult i grenseområdet mot Afghanistan, eller ligge i dekning i en av nabobyene Rawalpindi og Islamabad.

Den suadiarabiske mangemillionæren vet at han lever farlig. Men samtidig har han opplagt behov for å demonstrere at al-Qaida fortsatt har klør etter å ha mistet fristed i Afghanistan.

Roper ulv

Derfor venter verdens etterretningsagenter spent på hva bin Laden kan foreta seg. Ett svar kommer fra Abd al-Rahman al-Rashid. Han leder nettstedet Jihad Online (som tilsynelatende er stengt mandag 10.3., red anm) og regnes som uoffisiell talsmann for al-Qaida.

Bladet al-Majallah, den arabiske verdens svar på time og Newsweek, skrev i forrige måned at sentrale personer i terrornettverket fortalt al-Rashid at al-Qaida vil komme Irak til unnsetning så snart krigen starter.

De klargjør ikke hvordan bin Laden har tenkt å hjelpe Saddam Hussein. Men det ligger nær å tenke seg samkjørte aksjoner mot vestlige mål fra såkalt sovende celler, dersom nettverket fortsatt er operativt.

Det er imidlertid blitt ropt ulv før, uten at truslene har materialisert seg.

I november truet bin Laden europeiske land som er alliert med USA. I ukene før nyttår, økte frykten for dødbringende terroraksjoner kraftig i flere hovedsteder - uten at noe skjedde.

Fortsatt diskuterer analytikerne om frykten var overdrevet eller om de begrensede politiaksjonene i Frankrike og Storbritannia var nok til å avverge trusselen.

Politikilder sier til al-Majallah at cellene som ble rullet opp, hadde vært under tett overvåking i lengre tid. Ingen ting tydet på at de sto på spranget til å gjennomføre terroraksjoner.

Fiendebilde

Bladet har spurt al-Rashid i Jihad Online om hvorfor bin Laden vil gripe inn når en eventuell krig starter i Midtøsten.

Begrunnelsen er firedelt:

  • USAs krig tar sikte på å stanse den islamske bølgen som har vokst seg stadig større siden seieren over russerne i Afghanistan.
  • Amerikanerne vil tvangsflytte palestinerne til Irak og slik gjøre plass for et Stor-Israel.
  • Arabernes militærmakt skal knuses for å sikre jødenes nærvær i regionen.
  • USA vil sikre sin økonomi gjennom krig.

    Med dette fiendebildet taler alt for at al-Qaida vil forsøke å utnytte krigen til å vinne ny oppslutning og bekrefte sin slagkraft. Når terrorekspertene er uenige, dreier det seg mer om hvilke muligheter organisasjonen når har og hvilken taktikk Osama bin Laden vil velge.

<B>PÅ TV IGJEN: Osama bin Laden vil trolig dukke opp på TV-skjermene igjen samme dag som en eventuell krig mot Irak starter.
<B>RAKETTENE: Al-Qaida skal være i besittelse av et større antall raketter som kan brukes til å skyte ned sivile fly. TV-bildet viser al-Qaida-tilhengere med russisk bygde SAM7-raketter i Afghanistan.
AL-QAIDA-VIDEO: Bildene viser terrorister med et kart over USA foran seg. De har ringet inn Pentagon, en av stedene som ble truffet av passasjerflyene 11. september 2001.